Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Bach: "Bör inte förolämpa andra människor"

Ska idrottare vara rädda för att uttrycka åsikter om den kinesiska regimen under OS i Peking? Svaret från Thomas Bach är inte glasklart.
Olympiskt • Publicerad 3 februari 2022
Thomas Bach, ordförande i Internationella olympiska kommittén. Arkivbild.
Thomas Bach, ordförande i Internationella olympiska kommittén. Arkivbild.Foto: Natacha Pisarenko/AP/TT

Inför OS har människorättsorganisationer uppmanat aktiva att inte kritisera värdlandet under spelen, eftersom de då bryter mot lagarna i Kina där yttrandefriheten är kraftigt begränsad. Thomas Bach, ordförande i Internationella olympiska kommittén (IOK), fick flera frågor om ämnet när han höll en drygt timslång presskonferens dagen före OS-invigningen.

OS-idrottarna får enligt IOK:s "regel 50" inte göra politiska manifestationer på arenorna eller vid medaljceremonier. De får däremot yttra sig i ämnet till exempel på presskonferenser efter tävlingarna, och CBS News ställde frågan om idrottare bör vara rädda för sin säkerhet om de i så fall kritiserar den kinesiska regimen.

Annons

Bachs svar:

– Idrottarna har yttrandefrihet på presskonferenser och i sociala medier. Men samma regler gäller över hela världen. Jag skulle föreslå till varje idrottare, oavsett var eller när det är, att inte förolämpa andra människor.

– Det gäller oavsett om det är i Tokyo eller här eller i Paris.

Frågor om Peng Shuai

Thomas Bach fick också frågor kring den tidigare försvunna kinesiska tennisstjärnan Peng Shuai, som IOK planerar att träffa under OS. Den trefaldiga olympiern Peng Shuai anklagade tidigare i vintras en kinesisk toppolitiker för sexuella övergrepp, något hon senare tog tillbaka.

Det är fortfarande oklart hur fri och säker Peng Shuai är. Bach säger att man skulle stötta en oberoende utredning kring fallet – om hon själv vill.

– I så fall skulle vi stötta henne i det. Men det måste vara hennes beslut. Det är hennes liv, hennes anklagelser. Vi har haft anklagelserna och vi har hört tillbakadragandet av dem, sade den 68-årige IOK-ordföranden.

Tror på lyckat OS

När Bach inte gjorde sitt bästa för att navigera kring tuffa frågor om politik pratade han hellre om hur "allt är på plats för ett säkert och framgångsrikt vinter-OS". Han menade att OS-bubblan är "högeffektiv" och att "alla kan känna sig väldigt säkra här", men beklagade lite senare att vissa aktiva ändå testar positivt för corona och isoleras i stället för att ha möjlighet att tävla i OS.

– Jag känner för dem, sade tysken.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons