Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Backstjärnan målskytt i svensk vändning

Stjärnbacken Oliver Ekman-Larsson klev in i Tre Kronor – och slog till direkt.
Den dubble världsmästaren gjorde ett av målen när Sverige vände 0–2 till 3–2 mot Schweiz efter förlängning i VM-genrepet Beijer Hockey Games.
Ishockey • Publicerad 7 maj 2022
Oliver Ekman-Larsson, längst till höger, firar med sina lagkamrater efter sitt 2–2-mål mot Schweiz.
Oliver Ekman-Larsson, längst till höger, firar med sina lagkamrater efter sitt 2–2-mål mot Schweiz.Foto: Christine Olsson/TT

I förlustmatchen mot Tjeckien i torsdags, 1–2, visade Tre Kronor stor ineffektivitet och gjorde bara ett mål på 32 skott.

Mot Schweiz såg det likadant ut i två perioder.

Annons

Men i den tredje perioden lossnade det.

0–2-underläget hämtades upp till 2–2 tack vare två mål i powerplay och sedan avgjorde backen Henrik Tömmernes efter 2.54 av förlängningen.

– Jag tycker vi visar karaktär i dag som kan vända 0–2 och vinna med 3–2. Det är starkt mot ett bra lag, säger Ekman-Larsson som sköt kvitteringsmålet.

Vancouverbacken var en av två NHL-förstärkningar som anslöt till Schweizmatchen inför 9 002 åskådare i Avicii arena. Den andre var Buffaloforwarden Rasmus Asplund.

"Vill gå i bräschen"

Fyra NHL-förstärkningar är nu på plats inför VM och den återstående backtrion – däribland Rasmus Dahlin – kommer direkt till Finland.

Tre Kronors backsida ser stark ut – på forwardssidan saknas en del spets efter flera NHL-återbud.

– Jag vill gå i bräschen och visa att landslaget är något som betyder mycket. Sedan vill jag inte ge mig in och diskutera andras situation. Det är olika, det är skador, familjeskäl och det är jättesvårt att säga hur andra tycker och tänker. Jag har själv varit i den situationen, säger 30-årige Ekman-Larsson som redan gjort sex VM-turneringar och tagit två guld – men har landslagshungern kvar.

Förbundskapten Johan Garpenlöv om Oliver Ekman-Larssons betydelse:

– Han betyder jättemycket. Han har erfarenhet av landslagshockey och NHL, han har varit en ledande spelare, är otroligt skicklig med pucken och kan spela i alla situationer. En bra person i omklädningsrummet och en ledare på och utanför isen.

Vassa stjärnor

Schweiz fick till Sverigematchen in två forwardsstjärnor – 2017 års förstaval i NHL-draften, New Jersey-centern Nico Hischier och San Joses skarpskytt Timo Meier.

Annons

De satte avtryck direkt. Hischier spelade fram Meier till 1–0 och båda noterades för passningspoäng till Janis Mosers 2–0-skott som gick i mål via forwarden Joakim Nordström.

Målvakten Marcus Högberg tvingades till flera vassa räddningar, men svenskarna skapade också en hel del innan fullträffarna till slut kom.

– Vi var lite ineffektiva tills vi började göra mål. Vi skapar väldigt mycket, men får inte in puckarna. Jag tycker vi borde ha gjort mål i första och kanske i andra perioden också. Men vi hängde kvar i matchen och blev bättre, säger Garpenlöv.

Emil Bemström, Columbus, smällde in 1–2 innan Oliver Ekman-Larsson kvitterade sedan pigge Frölundatalangen Elmer Söderblom skymt schweiziske målvakten Reto Berra.

Sverige avslutar turneringen mot Finland på söndagen i något som blir en jumbofinal. Tjeckien har efter två raka segrar greppet om turneringssegern och avslutar mot Schweiz, som tar hem slutsegern i händelse av en trepoängare.

Fakta: Sveriges VM-uppladdning

Beijer Hockey Games (Stockholm):

5/5: Tjeckien, 1–2.

7/5: Schweiz 3–2 efter förlängning.

8/5 Finland.

11/5: Tre Kronor reser till VM i Tammerfors och Helsingfors som spelas den 13-29 maj.

14/5: Svensk VM-premiär mot Österrike i Tammerfors.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons