Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Barcelonastjärnorna lämnar spanska truppen

Barcelonastjärnorna Maria "Mapi" León och Patricia "Patri" Guijarro lämnar den spanska truppen och kommer inte till spel i fredagens Nations League-match mot Sverige, skriver Marca.
Detta efter att duon har blivit lovad att inte straffas av förbundet.
– Vi är inte redo att vara här mentalt, säger Guijarro.
Fotboll • Publicerad 20 september 2023
Barcelonas Maria "Mapi" León kommer inte till spel i Spaniens Nations League-match mot Sverige på fredag. Arkivbild.
Barcelonas Maria "Mapi" León kommer inte till spel i Spaniens Nations League-match mot Sverige på fredag. Arkivbild.Foto: Martin Meissner/AP/TT

Till skillnad från övriga 21 spelare som har tagits ut väljer León och Guijarro att stå över matchen mot Sverige trots den överenskommelse som slöts mellan landets fotbollsförbund (RFEF) och spelarna natten till onsdagen.

Den nattliga uppgörelsen har lett till att den omfattande spelarbojkotten, som innefattade i princip hela den spanska VM-guldtruppen, har avslutats.

Spelade inte VM

Annons

I måndags tog den nya förbundskaptenen Montserrat Tomé ut en trupp som till stora delar bestod av bojkottande spelare. Efteråt visade det sig att uttagningen skett utan att det förankrats hos spelarna, som hotades med dryga böter och avstängning från landslaget om de inte kom till landslagssamlingen.

Mot sin vilja dök spelarna därför upp, och efter den nya överenskommelsen – med löften från RFEF om högre ersättning, bättre förutsättningar och en större satsning på damfotbollen – ska samtliga spelare utom Mapi León och Patri Guijarro vara redo att ta sig an Sverige på Gamla Ullevi på fredag.

– Två spelare känner inte att de har kraft nog att åka och man har kommit överens om att de slipper sanktioner, sade Victor Francos, ordförande i Spaniens idrottsråd, när överenskommelsen presenterades tidigt på onsdagsmorgonen.

Varken Mapi León eller Patri Guijarro var med i sommarens VM. De har båda bojkottat spel i landslaget sedan förra hösten, då konflikten mellan spelare och förbund eskalerade.

Annat läge

– Det är en annan situation för mig och Patri jämfört med resten av truppen, säger León enligt Marca.

– Det här är en process. Vi är glada över att det sker förändringar. Sakta men säkert förändras saker och i detta står vi bakom våra lagkamrater till fullo som vi har gjort från sidan under hela den här tiden.

Guijarro fyller i:

– De här förändringarna har inte ägt rum än men det jobbas på det. Det här är ganska jobbigt och svårt. Att vara här efter allting som har hänt, vi är inte redo att vara här mentalt. Det är vår förklaring, säger Guijarro.

Den spanska truppen åker till Göteborg på torsdag för fredagens möte med VM-trean Sverige. På tisdag möter Spanien Schweiz på hemmaplan.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons