Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Belarusiskan backar ukrainskan: "Bra för publiken"

Den ukrainska tennisstjärnan Elina Svitolina vill att Wimbledon-arrangören, All England Club, uttalar sig om varför ukrainska spelare vägrar att skaka hand med ryska och belarusiska spelare.
Nu backas hon upp av den belarusiska världstvåan Aryna Sabalenka.
– Det skulle vara bra för publiken att faktiskt veta vad som händer. Det finns en anledning till att det inte skakas hand, säger Sabalenka.
Tennis • Publicerad 10 juli 2023
Victoria Azarenka lämnade planen till publikens burop.
Victoria Azarenka lämnade planen till publikens burop.Foto: Alastair Grant/AP/TT

I söndags buades belarusiskan Victoria Azarenka ut av Wimbledon-publiken. Detta efter att hon velat skaka hand med ukrainskan Elina Svitolina men fått nobben.

Ukrainska spelare vägrar att skaka hand med ryska och belarusiska spelare på grund av Rysslands anfallskrig mot Ukraina – där Belarus har varit en av Rysslands allierade.

Annons

Att Azarenka buades ut fick Svitolina av vilja se ett arrangörsuttalande om varför situationen ser ut som det gör.

– Jag vet inte om det kanske är oklart för folk, vissa människor vet inte riktigt vad som händer. Så jag tror att det vore rätt sak att göra, sade Svitolina.

Nu får Svitolina stöd av den belarusiska världstvåan Aryna Sabalenka.

– Som Elina sa, jag tror att någon måste gå ut på sociala medier och berätta att det inte kommer att skakas hand. Så att spelare inte behöver lämna tennisbanan följda av så mycket hat, säger Sabalenka och fortsätter:

– Det skulle vara bra för publiken att faktiskt veta vad som händer. Det finns en anledning till att det inte skakas hand.

Wimbledons arrangör, All England Club, har meddelat att de i nuläget inte kommer uttala sig.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons