Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Bosse Johnsson: Bosse Johnsson: ”HIF Karlskrona, Corona och hockeyns idioti”

HIF Karlskrona missade den sista kvalplatsen mot handbollsligan.
En klar missräkning eftersom det uttalade målet var att studsa direkt tillbaka till handbollens finrum.
Men jag håller med klubbens sportchef Tobias Karlsson och avgående tränare Robert ”Knirr” Andersson som tycker att ordet fiasko är ett för starkt ord.
Bosse JohnssonSkicka e-post
Publicerad 15 mars 2020
Bosse Johnsson
Detta är en personligt skriven text i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ingen vinner på tomma läktare, men det finns de inom idrotten som förlorar mer än andra på Coronavirusets spridning.
Ingen vinner på tomma läktare, men det finns de inom idrotten som förlorar mer än andra på Coronavirusets spridning.Foto: Marcus Palmgren och TT

För ett fiasko är det inte, inte i mina ögon.

Den stora missräkningen, tycker jag, är att ha en övertro på den egna förmågan när man som HIF Karlskrona gick in i säsongen med elva nya spelare i truppen och med en ledargestalt och viktig kugge som Nicklas Grundsten borta. Det tar oftast lång tid att spela ihop ett helt nytt lag.

Annons

Lätt att säga med facit i hand, eller hur, men höstens spel var något helt annat än en väloljad maskin.

Att sista omgången avgjordes inför tomma läktare kändes mest konstigt. Ödsligt. Och utan någon stämning alls.

Här saknas innehåll

Nu blir det tid till summering, eftertanke och ny satsning mot handbollsligan kommande säsong. Jag tror att HIF kommer mer förberedd för den utmaningen den här gången.

Förresten, i skrivande stund vet vi ännu inte hur det blir med kvalspel, avancemang och degraderingar inom handbollen. Att Amo snuvade HIF på allsvenskans fjärdeplats, och kvalspel, blir troligen helt oväsentligt.

Coronaviruset har satt skräck i människor över hela världen, även inom idrotten där matcher och serier ställts in på löpande band. Hälsan framför allt, det skriver jag under på alla dar i veckan, men att idrotten ställer in handlar nog mest om förbudet mot folksamlingar. Ingen eller minimal publik = inga intäkter, något klubbarna är beroende av.

Svenska Handbollsförbundet skulle mycket väl kunna komma fram till samma beslut som Hockeyförbundet, att ställa in resten av säsongen och låta alla lag behålla sin serietillhörighet.

Men så hoppas jag verkligen inte att det blir.

Inom handbollen finns, till skillnad från bland annat hockeyn, direktavancemang vid serieseger. Förbundet har sagt att handbollsligan ska spelas klart, sista omgången på tisdag, och det skulle innebära att serierna i alla fall har vinnare och jumboplacerade.

Då tycker jag det är en självklarhet att allsvenskans vinnare, Aranäs, ska ta klivet upp i handbollsligan till kommande säsong, och handbollsligans jumbo (Varberg eller Helsingborg) ska degraderas till allsvenskan.

Annons

Kanske ger det Hockeyförbundet vett att införa motsvarande system, det att seriesegrare ALLTID går direkt upp.

Nu står hockeyallsvenskans hårdsatsande seriesegrare Björklöven där med lång näsa, mitt i ett finalspel mot lika anrika Modo, två lag som spänt de ekonomiska musklerna för att utmana om en plats i SHL … bara för att få beskedet att säsongen är över. Bättre lycka nästa år. I allsvenskan.

SHL-jumbon Oskarshamn, och nästjumbon Leksand, kan i stället jublande luta sig tillbaka. Nya tag nästa säsong. I SHL.

Även om jag inte helhjärtat står bakom Svenska Ishockeyförbundets beslut så förstår jag problematiken och komplexiteten. Men var beslutet förhastat? Hade man kunnat göra annorlunda? Hur i så fall?

Klubbarna har inte råd att spela med tomma läktare, och alla lag på kvalplats uppåt kan ju inte flyttas upp (samtidigt som de på negativ kvalplats får spela kvar) med utökade serier som följd. Eller? Det hade kanske varit det mest rättvisa, att alla lag som skulle kvala uppåt även hade flyttats upp.

Det sista ordet om idrotten och Corona är långt ifrån sagt, nu väntar jag på beslut om att fotbollens allsvenska ska skjutas upp, att fotbolls-EM och sommar-OS ska flyttas till nästa år.

Annons
Annons
Annons
Annons