Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Fis bekräftar diskussioner om stafetterna

Fis tävlingsdirektör på längdsidan, Pierre Mignerey, bekräftar att det förekommer diskussioner att ersätta de traditionella stafetterna med mixedstafett i kommande mästerskap:
Skidor • Publicerad 13 mars 2022
Oskar Svensson vill ta bort sprintstafetterna och ersätta dem med mixedstafett, trots att han är sprintåkare.
Oskar Svensson vill ta bort sprintstafetterna och ersätta dem med mixedstafett, trots att han är sprintåkare.Foto: ULF PALM / TT

Bakgrunden till diskussionen i Internationella skidförbundet, Fis, är enligt den svenske längdchefen Anders Byström att det är för få lag som är med i stafetterna.

– Det är ett problem och man vill ha fler lag. Det pratade vi om i höstas på Fis-mötena, säger Byström.

Annons

– Jag tycker att det är bättre att få in fler lag i stället för att ta bort någon av de stafetterna. Det är en dum idé.

Följer utvecklingen

I Falun arrangerades på söndagen den första mixedstafetten (4x5 kilometer) i samband med världscuphelgen. Även en sprintstafett för mixedlag genomfördes.

Det finns en vilja hos Fis att introducera mixedstafetten i världscupen och kanske i förlängningen också på VM eller OS.

– Det är viktigt att följa upp mixedstafetten. Det är ett sätt att följa utvecklingen i samhället. I världscupen bör vi går vidare med detta. Men när det gäller mästerskap blir det en balansgång mellan traditionen och viljan att utveckla sporten, säger Pierre Mignerey.

Bara diskussion

I samband med testet av mixedstafetten kom uppgifter om att Fis arbetar för att stryka de traditionella stafetterna från OS-programmet till förmån för mixedstafett.

– Det har varit en diskussion i en arbetsgrupp för att se var vi ska gå. Det har inte startats någon process för att ta bort de traditionella stafetterna. Det finns inget att vara orolig för. Processen har inte startat och de aktiva kommer att vara inkluderade i den diskussionen, säger Mignerey.

– Vi kommer att fortsätta diskussionerna. Dagens test av mixedstafetten var viktig. Det är svårt att veta åt vilket håll vi ska gå. Vi får prata mer om det.

Mignerey är tydlig med att det inte går att lägga in en mixedstafett i ett mästerskapsprogram utan att ta bort någon gren.

Tänker som tv-tittare

Svenske landslagschefen Anders Byström anser att man inte ska röra de traditionella stafetterna på ett OS eller VM. Han signalerar att det blir en svår fråga när det gäller vilken gren som ska bort om mixedstafetter ska in i ett mästerskap:

– Vi måste värdera detta efter ekonomiska och hållbara aspekter. Dessutom måste vi se vad åkarna tycker.

Annons

Frågan vilken gren som ska bort splittrar åkarna. Åsikterna går helt isär. Överraskande tycker sprintåkaren Oskar Svensson att sprintstafetterna ska bort.

– Det händer inte så mycket fram till slutet, främst på herrsidan. Det vore lite som att ta bort femmilen om man tog bort de traditionella stafetterna. Detta vore inte det bästa för mig, men man måste tänka som skidfantast och tv-tittare, säger han.

Vill ha klassiker kvar

Jens Burman tycker inte att mixedstafett ska bli någon mästerskapsgren.

– Man ska inte ta bort någon gren. Okej, skiathlon kan man ta bort men behåll själva tremilen och då i klassisk eller fri stil. Man behöver inte förändra hela tiden. Det är ju ingen annan sport, liksom fotboll är fotboll och hockey är hockey. Man håller inte på att ändra och experimentera där. Man skapar inte mer intresse för det, men det är kul att lägga in detta när det inte krockar med något annat. Testa gärna nytt, men det får inte ta bort någon av de klassiska sakerna.

Amerikanskan Jessie Diggins tycker tvärtom:

– Mixedstafett är bra för fansen, bra för sporten och bra för nationer med mindre lag. Jag tycker att man kan göra det till en mästerskapsgren, men vi bör bara lägga till och inte ta bort någon gren.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons