Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Charlotte Kalla: Drömde om VM 2023

Charlotte Kalla funderade på att satsa vidare mot VM i Planica nästa år trots OS-misslyckandet i Peking – tack vare ett samtal med en god vän.
Skidor • Publicerad 3 juli 2022
Charlotte Kalla under skid-SM i Piteå. Arkivbild.
Charlotte Kalla under skid-SM i Piteå. Arkivbild.Foto: Pär Bäckström/TT

Längdskidlegendaren Charlotte Kalla avslutade sin framgångsrika elitkarriär, med bland annat tre OS-guld och tre VM-guld, i mars.

Beslutet var väntat efter att 34-åringen kört tre säsonger utan individuell pallplats i världscupen och stora mästerskap samt misslyckats på vinter-OS i Peking i februari.

Annons

I "Sommar i P1" berättar Kalla att valet att avsluta karriären ändå inte var så självklart. Trots alla frågor om "Ska du inte sluta?" från journalister.

Efter att ha kommit hem från Kina – bland annat med en 35:e-plats på tremilen som hon beskriver som karriärens tyngsta mästerskapslopp – pratade hon med en god vän.

"Lämnade samtalet omtumlad"

– Jag väntade mig att min vän skulle be mig att avsluta karriären men i stället fick jag höra inputs om träning och funderingar kring hur pusslet utanför träningen kunde läggas upp. Jag lämnade samtalet omtumlad och full av oväntade känslor, säger Charlotte Kalla i sitt sommarprat och fortsätter:

– Det finns alltså människor som tror att jag tänker fortsätta, som tror att jag fortfarande kan utvecklas. Jag trodde att alla var döless på att jag fortsatte och inte levererade på samma nivå som tidigare. Att mina drömmar om att vända det här sjunkande skeppet och få sluta på topp var naiva.

Samtalet fick Kalla att börja fundera på att fortsätta sin elitsatsning mot VM i Planica nästa år.

Fyllde A4-pappersark

– Nu var tankarna någon helt annanstans. Så häftigt det vore att satsa mot VM i Planica 2023. Jag var både smickrad och förvånad och blev väldigt sugen på att drömma vidare om vad ett till år kunde innehålla.

Charlotte Kalla, som fyller 35 år om knappt tre veckor, berättar att hon fyllde ett A4-pappersark med plus och minus kring en fortsatt satsning. Söndagen den 20 mars, tre dagar före skid-SM i Piteå, bestämde hon sig för att avsluta sin 16 år långa seniorkarriär och två dagar senare meddelande hon beslutet på Instagram.

– Nyfikenheten på livet utanför elitidrotten vägde över. Ett av mina livs viktigaste beslut var fattat, säger Charlotte Kalla.

Fakta: Charlotte Kalla

Född: 22 juli 1987 i Tärendö (34 år).

Världscupdebut: den 15 mars 2006 (Changchun, Kina).

Främsta meriter: 3 OS-guld (10 km fristil 2010, stafett 2014, skiathlon 2018), 6 OS-silver, 3 VM-guld (sprintstafett 2011, 10 km fristil 2015, stafett 2019), 6 VM-silver och 4 VM-brons, 12 individuella segrar och totalt över 50 pallplatser i världscupen. Tilldelades Jerringpriset 2008 (efter segern i Tour de Ski 2007–2008) och Bragdguldet 2014 (tillsammans med stafettlaget).

Gör i dag (urval): Hjälper juniorlandslaget i längdskidor och är ambassadör för fjällturismbolaget Skistar.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons