Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Chile anmäler Ecuador – kräver VM-plats

Chile anklagar Ecuador för att ha använt en colombiansk spelare i VM-kvalet och vill därför ta över platsen i fotbolls-VM i Qatar.
En anmälan är nu inlämnad till Fifa.
Fotboll • Publicerad 5 maj 2022
Ecuadors Byron Castillo, i mitten, i VM-kvalmatchen mot Chile i november.
Ecuadors Byron Castillo, i mitten, i VM-kvalmatchen mot Chile i november.Foto: Alberto Valdes/AP/TT

Chiles fotbollsförbund har gjort en utredning som man hävdar bevisar att försvararen Byron Castillo, som spelat för Ecuador i VM-kvalet, egentligen är colombian och tre år äldre än de dokument som Ecuador presenterat, skriver New York Times.

På onsdagen lämnade Chile in en anmälan till Internationella fotbollsförbundet (Fifa). Enligt Fifas regler kan ett lag eller landslag bli av med resultat om man spelar med en icke godkänd spelare.

Ifrågasatt ursprung

Annons

Chile vill att Ecuador fråntas alla poäng i de åtta VM-kvalmatcher som Castillo spelat och att motståndarna tilldöms segrar i de matcherna. Blir det så går Chile upp på fjärde plats i den sydamerikanska VM-kvaltabellen och kvalificerar sig till slutspelet i november–december.

Castillos bakgrund har varit ifrågasatt i flera år efter att en större utredning kring spelarregistreringar i Ecuador visat att minst 75 unga spelare hade falska uppgifter om födelseplats och födelseår.

Till och med vice ordföranden i Ecuadors fotbollsförbund, Carlos Manzur, sade i fjol att man borde vara försiktig med att låta Castillo spela.

– Han är en en bra spelare. Men om det var upp till mig skulle jag inte använda honom i landslaget, jag skulle inte ta den risken, jag skulle inte riskera allt vi gör, sade Manzur, enligt New York Times.

Bolivia straffades

Senare det året presenterade en domstol i Ecuador dokument som styrkte Castillos nationalitet och tillät honom spela i landslaget.

– Vi anser att Fifa måste utreda detta noga. Vi håller oss alltid till regelboken och hoppas att andra förbund gör detsamma, säger Pablo Milad, ordförande i Chiles fotbollsförbund.

I kvalet till VM 2018 straffade Fifa Bolivia för att ha använt en icke godkänd spelare i två matcher. Chile tilldömdes då segern i ett av mötena med Bolivia.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons