Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Cykelstjärnan kvar i koma efter en månad

Den nederländska cykelstjärnan Amy Pieters är fortfarande i koma efter olyckan i slutet av december, uppger hennes cykelteam.
"Det fortsatta förloppet är oförutsägbart", skriver laget på sin hemsida.
Cykel • Publicerad 27 januari 2022
Kirsten Wild, till vänster och Amy Pieters, till höger, efter det tredje raka VM-guldet i grenen Madison i oktober.
Kirsten Wild, till vänster och Amy Pieters, till höger, efter det tredje raka VM-guldet i grenen Madison i oktober.Foto: Thibault Camus/AP/TT

"Hon andas på egen hand, men är inte vid medvetande", skriver laget på sin hemsida.

Sedan Amy Pieters i december försattes i koma har hon genomgått livräddande operationer samtidigt som hon haft allvarliga hjärnskador från vilka hon klarat sig relativt bra, enligt laget.

Annons

"Viss förbättring kan ses i hennes medvetandegrad. Men Amy Pieters är inte vaken och det fortsatta förloppet är oförutsägbart."

Den 25 december kom beskedet att cyklisten försatts i koma efter en kollision som skedde i samband med ett träningspass i Spanien. Hon ska omedelbart ha förlorat medvetandet och fördes till sjukhus med ambulanshelikopter.

Samma kväll opererades Pieters för att bland annat lätta på trycket i hjärnan som orsakats av fallet, enligt det nederländska förbundet. Förbundet uppgav att man inte kunde bedöma hur allvarliga skadorna var förrän när Pieter väcks ur koman, vilket de då uppskattade bli ett par dagar senare.

I början av januari flyttades Pieters till ett sjukhus i Nederländerna.

Amy Pieters, 30, blev så sent som i oktober världsmästare i bancykling i grenen Madison för tredje året på raken tillsammans med Kirsten Wild.

Nederländskan var även en del av det lag som blev sexa i bancyklingens lagförföljelse på OS 2012. Hon tävlar också i landsvägscykling där hon till exempel har ett VM-guld i lagtempo från 2019.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons