Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Dags för fotboll – så tippar experterna

På lördag sparkar den svenska fotbollssäsongen i gång på allvar med Svenska cupen.
TT har bett två av landets skarpaste experthjärnor att förutspå årets allsvenska.
Fotboll • Publicerad 14 februari 2022
Vilket lag får lyfta Lennart Johanssons pokal i år? Arkivbild.
Vilket lag får lyfta Lennart Johanssons pokal i år? Arkivbild.Foto: Anders Bjurö/TT

Vinter-OS pågår, men det är ändå dags att börja tänka på den svenska fotbollssäsongen. Även om allsvenskan inte sparkar igång förrän om drygt en och en halv månad börjar lagen spela tävlingsmatcher till helgen då Svenska cupens gruppspel inleds.

Så hur är läget i de allsvenska lagen? Discovery+-profilen Emelie Ölander (EÖ) samt Radiosportens Richard Henriksson (RH) tycker till:

Annons

TT: Vilket lag tar SM-guld och vilka utmanar?

EÖ: – I nuläget tror jag på Malmö. De har bredast trupp och har fått in en tränare som är helt i linje med hur man vill spela och som kan hantera pressen. Stockholmslagen, samt Elfsborg som kanske trivs bäst med att smyga bakom, bör kunna hota.

RH: – Givet att Malmö förstärker med en forwardstyp à la Colak vinner man. Som det ser ut i dag tror jag Djurgården, och AIK om de hämtar in en anfallare, kan utmana.

TT: Vilka kommer skrälla och vilka kommer floppa?

EÖ: – Nye tränaren Andreas Brännström kommer att göra ett bra Mjällby ännu bättre. Att Kalmar kommer sluta högt upp och att IFK Göteborg lite längre ned tror jag inte man kan kalla för varken skräll eller flopp längre med tanke på 2021.

RH: – Varberg hänger kvar igen och det kan anses vara en skräll. Sedan tror jag inte att Kalmar kommer att leva upp till hajpen. Det finns en chans att man planat lite och att andra lag är mer vaksamma och förberedda.

TT: Hur går det för nykomlingarna?

EÖ: – Helsingborg har tung press på axlarna då identiteten är att de ska, utan ursäkter, vara ett etablerat allsvenskt lag. Värnamo kan bli lite av en överraskning för dem som inte följt laget, då man spelar en väldigt fin fotboll. Sundsvall har lite problem med truppbredden, men kommer ha ett av seriens vassaste anfallspar i firma Engblom–Hallenius.

RH: – Värnamo har bra möjligheter att hänga kvar och ser intressanta ut. Helsingborg har också en bra chans att klara sig. Jag hoppas på Sundsvall då det är kul med lag från den delen i landet, men tror tyvärr att de kan få det tufft.

TT: Vilka lag åker ut?

Annons

EÖ: – Av det jag sett hittills tror jag tyvärr Degerfors, men man kan fortfarande räddas av några vassa nyförvärv och det är tid kvar innan allsvenskan startar. Lite tråkigt då om det blir så då man charmade många med fint spel i fjol.

RH: – Sundsvall och Degerfors. "Bruket" har tappat både Edvardsen och Ekroth och den förstnämnde är den typ av poänggivande spelare som gör att lag hänger kvar.

TT: Hur går det för Stockholmslagen?

EÖ: – Jag har väldigt höga förväntningar på dem. Alla har saker som talar för dem. Djurgården har fått in en målskytt och har en trygghet i sitt spel. AIK har sin starka försvarslinje och utvecklar sin offensiv. Hammarby har löst tränarfrågan väl och rapporterna talar om att det är rätt man på rätt plats.

RH: – AIK och Djurgården kommer vara med där uppe, men "Bajen" behöver spetsa truppen om man ska vara i närheten av att vara ett topplag. Kanske kan Williot Swedberg ta nästa steg, men det är svårt att kräva redan i år.

TT: Vilken spelare bör vi hålla utkik efter?

EÖ: – Helsingborgs nyförvärv Taha Ali från Örebro är värd att hålla ett extra öga på. Glänste på lån i Västerås i höstas och har spetsegenskaper få andra i serien kan matcha. Men är han jämn nog? Det får säsongen utvisa.

RH: – Allsvenskan har blivit en liga där du slår igenom och sedan går utomlands så då är det kul att spelare som Victor Edvardsen stannar kvar och byter till ett svenskt topplag. Det ger en extra krydda och ett fokus på just den spelaren, vilket är roligt.

TT: Vem vinner skytteligan?

EÖ: – Det får vi återkomma till när transferfönstret har stängt.

Annons

RH: – Den striker som Malmö hämtar in.

TT: Vad kommer att känneteckna den här säsongen?

EÖ: – Jag tycker mig se fler lag som vill pressa högt och spela med mer intensitet. Fler tränare drar åt det hållet och det talar för den mest välspelade allsvenskan någonsin. Nu kommer ligan inte enbart vara attraktivt rent supportermässigt, utan även än mer fotbollsmässigt.

RH: – Ännu fler mål på fasta situationer. Lagen analyserar och tränar mycket mer på detta och slår inte längre in hörnor på måfå. AIK har varit bra på det och jag tror att fler lag har insett att man med hyfsat små medel kan få ut väldigt mycket där.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons