Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Första curlingmedaljen klar – kan bli två till

Första svenska OS-medaljen i curling är klar.
Det kan bli två till.
Curling • Publicerad 8 februari 2022
Almida de Val och Oskar Eriksson.
Almida de Val och Oskar Eriksson.Foto: Andreas Hillergren/TT

de Val och Oskar Eriksson var två glada svenska bronsmedaljörer som mötte pressen i Peking efter att de hade avslutat turneringen med sin allra starkaste insats i OS.

9–3 mot regerande världsmästarna från Storbritannien var en uppvisning.

Annons

Det var Storbritannien som roffade åt sig den första poängen.

Men därefter var den svenska curlingduon skoningslös.

– Jag tror vi båda kände att vi hade som mål att ta en medalj här – och vi vet att det är väldigt mycket tråkigare att åka hem utan. Så vi bara ville göra allt vi kunde, berättar Almida de Val.

Nästan felfri

Den avslutande stenen från de Val i andra omgången gav Sverige en fyrapoängare – och ett rejält grepp om matchen.

Efter ojämnt spel i turneringen visade svenskduon upp en mycket bestämd sida på banan. Almida de Val, som spelade den första och sista stenen för Sverige i varje omgång, var i stort sett felfri.

– Jag hade en väldigt bra match. Oskar spelade också jättebra, vi gör det ju lättare för varandra när vi spelar bra, säger Almida de Val.

Bänkad framför teven

Det var bara en tidsfråga innan det svenska bronset var i hamn. Storbritannien fick visserligen en tvåpoängare i sjätte omgången, men gav ändå upp vid svensk ledning 9–3.

Duon firande i OS-byn kommer inskränka sig till glass eller en bit efterrätt i matsalen ikväll, berättar de. Sedan fortsätter Oskar Eriksson OS med herrlaget Edin i den traditionella curlingen. Almida De Val åker däremot hem.

– Men jag kommer sitta bänkad framför teven och heja på grabbarna och damlaget också, och förhoppningsvis får de fler medaljer.

Även där finns medaljförhoppningar – lag Hasselborg är regerande OS-mästare och tog precis som de svenska herrarna EM-silver i höstas. Lag Edin tog även silver i förra vinter-OS i Pyeongchang 2018.

Annons

Herrturneringen börjar på onsdagen och damerna spelar första matchen på torsdag.

Mixeddubbelcurling kom med på OS-programmet i Pyeongchang 2018, men det här var första gången som Sverige ställde upp med ett lag. I finalen senare i dag möts Italien och Norge.

Sverige har tidigare tagit tre medaljer – alla guld – i Peking: Walter Wallberg i puckelpist, Nils van der Poel på 5 000 meter skridsko och Sara Hector i storslalom.

Fakta: Det svenska bronslaget

Almida de Val är född i Angered 1997. Hon spelar till vardags i lag Isabella Wranå. Hon tog ett JVM-guld med Lag Wranå 2017 samt guld i vinteruniversaden i ryska Krasnojarsk 2019.

Klubb: Sundbybergs CK.

Oskar Eriksson är född 1991 i Karlstad. Han spelar trea i det svenska herrlaget Lag Edin och har ett OS-silver från 2018 och ett OS-brons från 2014 (som reserv) på meritlistan.

Klubb: Karlstad CK.

Coach: Sebastian Kraupp.

Förbundskapten: Alison Kreviazuk.

Källa: SOK och Svenska Curlingförbundet

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons