Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

"En av de största utmaningarna i min karriär"

Felix Rosenqvist, 28, har inte tävlat på över nio månader.
Men i helgen återupptar Indycar sin tävlingsverksamhet med ett endagsevenemang i Texas.
"Det här blir en av de största utmaningarna jag varit med om i min karriär", säger han.
Indycar • Publicerad 5 juni 2020
Efter tre månaders uppehåll på grund av corona gör nu Felix Rosenqvist säsongsdebut i Indycar-serien på Texas Motor Speedway utanför Fort Worth. Arkivbild.
Efter tre månaders uppehåll på grund av corona gör nu Felix Rosenqvist säsongsdebut i Indycar-serien på Texas Motor Speedway utanför Fort Worth. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Felix Rosenqvist slutade på en sjätteplats i totalen under sin rookiesäsong i Indycar.

Natten mot söndag, svensk tid, kliver svensken in i sin andra säsong och nu ser han fram emot att ta ytterligare ett steg framåt.

Annons

Men när premiären på Texas Motor Speedway utanför Fort Worth, en ovalbana där förarna når hastigheter på över 350 km/h, går av stapeln i helgen har Rosenqvist inte tävlat på över nio månader.

"Det här blir en av de största utmaningarna jag varit med om i min karriär. Vi har inte kört en meter sedan försäsongstesterna i februari, och då regnade dessutom det mesta bort. Jag har kört totalt en och en halv dag under hela 2020, och inte varit på en oval sedan i augusti. Att inleda säsongen på en superspeedway kommer att kräva stor respekt från oss förare. Jag hoppas att alla är smarta i det här racet", säger han i ett pressmeddelande.

Nytt upplägg

På grund av den rådande coronapandemin blir det speciella omständigheter nu när säsongen, som egentligen skulle ha inletts i mars, startar upp.

– Jag är oerhört fokuserad och väldigt sugen på att köra igen. Det känns som om hela livet stått på paus i flera månader, säger Rosenqvist till Aftonbladet.

Tävlingen körs inför tomma läktare. För att minimera smittorisken kommer evenemanget att äga rum under endast en dag. Tidsschemat är kraftigt sammanpressat. Träning, kval och race körs med korta mellanrum. Racet kommer också att köras i 200 varv i stället för normala 248.

Strikta säkerhetsföreskrifter

Säkerhetsföreskrifterna är stränga och förarna har tillgång till färre reservdelar än normalt och minimalt med personal med sig på banan.

– Ett endagsevent är en fördel för mig, jag är van vid konceptet från Formula E och har lätt att känna in bilen. Känslan kommer att vara viktig, den perfekta inställningen på bilen blir avgörande och med tanke på hur förberedelserna har sett ut blir det en ren gissning.

Förutom Felix Rosenqvist kommer även stallkompisen i Chip Ganassi Racing, Marcus Ericsson, att finnas med på tävlingen.

Grundidén med årets Indycar-säsong var att genomföra 17 race. Men på grund av pandemin har tävlingskalendern reviderats och istället blir det totalt 14 lopp. Finalen körs i St Petersburg i oktober.

Fakta: Felix Rosenqvist

Född: 7 november 1991 i Värnamo

Bor: Monaco

Stall: Chip Ganassi Racing

Favoritbana: Macau (Guia Street Circuit)

Meriter: Europamästare i Formel 3 (2015), tvåfaldig segrare i de båda storloppen Macau Grand Prix och Masters of F3, samt trefaldig Formel Renault-mästare. Årets nykomling i Indycar 2019.

Källa: Felixracing.se

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons