Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

EU-ledamöter kräver: Stoppa Belarus

Fler än 100 EU-parlamentariker kräver att Uefa stoppar Belarus från att få kvala till herrarnas fotbolls-EM 2024.
Fotboll • Publicerad 15 mars 2023
Belarus fotbollslandslag, i vitt, i en match mot Tjeckien i VM-kvalet 2021. EU-parlamentariker protesterar mot att Belarus tillåts kvala till EM 2024.
Belarus fotbollslandslag, i vitt, i en match mot Tjeckien i VM-kvalet 2021. EU-parlamentariker protesterar mot att Belarus tillåts kvala till EM 2024.Foto: Roman Kruchinin/AP/TT

I ett brev till europeiska fotbollförbundets ordförande Alexander Ceferin skriver de att Belarus borde stoppas på grund av landets återkommande brott mot mänskliga rättigheter.

"Det är inte bara Uefas värderingar som står på spel, utan också Uefas rykte och framtoning gentemot det demokratiska samhället och det internationella samfundet", skriver de.

Annons

I förra veckan dömdes oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja i sin frånvaro till 15 års fängelse i en domstol i Minsk för att bland annat ha konspirerat mot regeringen. Tichanovskaja lever i exil.

Belarus president Aleksandr Lukasjenko är också nära allierad med Rysslands president Vladimir Putin i kriget mot Ukraina. Ryssland använde belarusiskt territorium i invasionen.

Belarusiska lag, liksom ryska, har varit bannlysta från all internationell fotboll på landslags- och klubbnivå, men Uefa bestämde förra året att låta Belarus kvala till EM trots protester från 2024 års EM-värd Tyskland.

Belarus ska spela sin första EM-kvalmatch den 25 mars mot Schweiz på neutral mark i Serbien.

Israel, Rumänien, Andorra och Kosovo är resterande lag i gruppen.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons