Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Fifa varnar VM-hotell som portar homosexuella

Internationella fotbollsförbundet (Fifa) skickar en varning till de hotell i Qatar som diskriminerar homosexuella, efter SVT:s granskning tidigare i veckan.
Fotboll • Publicerad 13 maj 2022
Det hotelltäta West Bay-området i Qatars huvudstad Doha. Arkivbild.
Det hotelltäta West Bay-området i Qatars huvudstad Doha. Arkivbild.Foto: Kamran Jebreili/AP/TT

SVT, norska NRK och danska DR avslöjade häromdagen att flera hotell som Fifa rekommenderat för herr-VM i Qatar senare i år vägrar att ta emot homosexuella gäster.

Fifa säger nu att hotell som tar ett sådant beslut, kommer att bli av med sitt VM-kontrakt, skriver Daily Telegraph.

Annons

– Hotell, liksom andra verksamheter kopplade till fotbolls-VM, som inte följer de höga kraven som arrangörerna har satt upp, kommer att få sina kontrakt rivna, säger en talesperson för Fifa, enligt tidningen.

De tre nordiska medieföretagen har de senaste månaderna kontaktat samtliga 69 VM-hotell i Qatar som Fifa rekommenderat på sin hemsida, för att se hur de ställer sig till homosexuella gäster. Av de 59 hotell som svarade, sade tre nej till att ta emot homosexuella, medan ytterligare 20 accepterade gästerna, men med uppmaningen att man i så fall inte ska visa att man är homosexuell.

Homosexualitet är olagligt i Qatar men både Fifa och VM-arrangören har hela tiden betonat att alla är välkomna till mästerskapet.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons