Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Fina svänger i fråga om badmössa för afrohår

Det internationella simförbundet (Fina) godkänner användandet av den så kallade "Soul Cap"-badmössan, speciellt framtagen för personer med stort hår, till exempel afrohår.
Simning • Publicerad 4 september 2022
Den brittiska simmaren Alice Dearing hade hoppats få använda Soul Cap på OS, men nekades. Arkivbild.
Den brittiska simmaren Alice Dearing hade hoppats få använda Soul Cap på OS, men nekades. Arkivbild.Foto: David Goldman/AP/TT

Fina godkände inte badmössan i OS i fjol, då man ansåg att den inte följer huvudets naturliga form. Beslutet fick kritik för att vara exkluderande av personer med afro-hår, rapporterar Inside the games.

Den brittiska simmaren Alice Dearing hade tänkt använda badmössan, men fick nej.

Annons

Nu har Fina dock tänkt om.

– Att främja mångfald och inkludering är kärnan i Finas arbete, och det är mycket viktigt att alla vattensportare har tillgång till lämpliga badkläder, säger Finas vd, Brent Nowicki, enligt sajten till Reuters.

Företaget Soul Cap välkomnar beskedet:

"Under lång tid har konventionella badmössor varit ett hinder för simmare med tjockt, lockigt eller voluminöst hår. De kan inte alltid hitta en mössa som passar deras hårtyp, och det betyder ofta att simmare från vissa bakgrunder undviker att tävla eller helt slutar med sporten", skriver företaget i ett uttalande.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons