Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Finlands VM-fiasko – Hiirikoski syndabock

För första gången någonsin missar Finland semifinal i ett ishockey-VM för damer.
I kvartsfinalen mot Tjeckien i Fredrikshamn, Danmark, förlorade laget med 1–2 efter förlängning.
Ishockey • Publicerad 1 september 2022
Finlands spelare deppar efter VM-kvartsfinalförlusten mot Tjeckien i Fredrikshamn, Danmark.
Finlands spelare deppar efter VM-kvartsfinalförlusten mot Tjeckien i Fredrikshamn, Danmark.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpiz/TT

Aneta Tejralova blev matchhjälte med det avgörande målet, bara 41 sekunder in i förlängningen, som tog Tjeckien till semifinal.

Finlands 35-åriga stjärnback Jenni Hiirikoski, Luleåspelaren som under VM i Danmark blivit historisk som meste VM-spelare (14 turneringar) och hyllats, blev syndabock i samband med avgörandet efter att ha tappat pucken i egen zon, enligt Yle.

Annons

– Det känns bara surt. Men det här är idrott. Och det är onödigt att försöka komma på svepskäl, den enda skyldiga till det här hittas i spegeln, säger Hiirkoski enligt den finländska radio och tv-kanalen.

Efter en mållös första period tog Tjeckien ledningen genom Daniela Pejsova efter 17 minuter i andra perioden. Finlands Noora Tulus kvitterade till 1–1 efter åtta minuter i tredje perioden.

Förutom det historiska uttåget i kvartsfinal missar Finland, som tog brons vid VM i Calgary förra året, VM-medalj för första gången sedan mästerskapet i Kamloops, Kanada, 2016 då laget blev fyra.

Före årets VM i Danmark hade Finland spelat 20 VM-turneringar och tagit sig till minst semifinal i samtliga.

Finland spelar i helgen minst en placeringsmatch.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons