Förlorade tre familjemedlemmar – avgjorde dramat

Sydafrikas Thembi Kgatlana blev stor matchhjälte när hon avgjorde mot Italien i den 93:e minuten.
Ett mål som skickade Sydafrika till åttondelsfinalen – och efteråt var 27-åringen känslosam.
– De senaste två veckorna har jag förlorat tre familjemedlemmar, säger Kgatlana.
Fotboll • Publicerad 2 augusti 2023
Thembi Kgatlana firar sitt avgörande mål mot Italien.
Thembi Kgatlana firar sitt avgörande mål mot Italien.Foto: Alessandra Tarantino/AP/TT

Matchen stod och vägde och Italien var länge vidare som grupptvåa – men i den 93:e minuten kontrade Sydafrika och Thembi Kgatlana kunde sätta 3–2 från nära håll.

– Jag kunde ha åkt hem, men jag valde att stanna med mina lagkamrater. Jag vet hur mycket det här betyder för oss, säger Kgatlana känslosamt efter matchen.

Men det var Italien som fick en smakstart på matchen och tog ledningen redan efter tio minuter genom Arianna Caruso från straffpunkten.

Bisarrt självmål

Båda lagen hade chansen att avancera till åttondelsfinal av fotbolls-VM i Australien och Nya Zeeland. Sydafrika behövde vinna och för Italien räckte det med kryss – så länge Argentina inte besegrade Sverige.

Sydafrika spelade upp sig och fick en gratisbiljett in i matchen. Drygt halvtimmen in stod VM-debutanten Benedetta Orsi för en rejäl blunder när hon passade bollen i eget mål – ovetande att målvakten Francesca Durante hade placerat sig fel.

"Extraordinärt"

I den andra halvleken skruvades tempot upp och lagen turades om att bränna målchanser. Italien var vidare fram till den 93:e minuten då Thembi Kgatlana avgjorde.

– Jag sade till mina spelare att vi måste slåss för varje boll. Jag sade att vi inte kan ge upp. Den här segern är för alla där hemma, det är extraordinärt, säger Sydafrikas förbundskapten Desiree Ellis.

Sydafrika gör därmed Sverige sällskap vidare från gruppen till åttondelsfinalen och där väntar Nederländerna på söndag klockan 04.00 svensk tid. De blir även Afrikas hittills andra slutspelsrepresentant tillsammans med Nigeria som blev tvåa i grupp B.