Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

"Förolämpad" Atalantatränare slår tillbaka

Atalantas tränare Gian Piero Gasperini har fått kritik för att ha lett sitt lag i Champions League när han var sjuk i covid-19.
Nu slår han tillbaka, och säger att han inte visste om att han var smittad.
Fotboll • Publicerad 5 juni 2020
Atalantas tränare Gian Piero under den första matchen mot Valencia, på San Siro i Milano, den 19 februari.
Atalantas tränare Gian Piero under den första matchen mot Valencia, på San Siro i Milano, den 19 februari.Foto: Luca Bruno/AP/TT

Förolämpande och fult. Det är Gian Piero Gasperinis första kommentarer om kontroversen som hans egna uttalanden har skapat.

Tränaren sade i helgen till Gazzetta dello sport att han hade symptom på covid-19 när han stod vid sidlinjen under returmatchen mot Valencia i Champions League i mars. Det fick Valencia att reagera.

Annons

"Sådant agerande, om så var fallet, skulle ha utsatt flertalet personer för risk under resan till – och vistelsen i – Valencia", skrev den spanska klubben i ett uttalande.

– Det är mycket förolämpande. Jag hade ont, men aldrig feber eller några problem med lungorna. När jag lämnade Bergamo mådde jag bra, men kände mig lite sämre på kvällen och dagen efter, säger Gasperini i en ny intervju med italienska Sky Sport på torsdagen.

"Följde regelverket"

Efter matchen isolerade sig Gasperini i tre veckor på Bergamolagets träningsanläggning. Ett senare antikroppstest bekräftade att han hade varit smittad av coronaviruset.

– Jag vet att jag följde regelverket. Jag var i karantän precis som alla andra. Jag testades inte då, men i maj upptäcktes det att jag varit smittat.

Matchen i Valencia spelades inför tomma läktare, men det första mötet mellan klubbarna sågs av 40 000 besökare på San Siro i Milano, vilket tros ha lett till att många smittades i Spanien och Italien. Staden Bergamos borgmästare Giorgio Gori beskrev senare den matchen som en biologisk bomb.

Atalanta vann dubbelmötet mot Valencia med totalt 8–4. En vecka efter det sista mötet meddelade Valencia att en dryg tredjedel av truppen och personalen hade testat positivt för det nya coronaviruset.

Vill spela vidare

Atalanta är ett av fyra lag som hittills är klara för kvartsfinal, men framtiden för säsongens turnering är fortfarande oviss. Uefa har förhoppningen att kunna spela färdigt Champions League och Europa League innan sommaren är slut, men flera frågetecken finns kvar och inga datum är satta.

– Champions League är fantastiskt för oss och det tog oss lång tid att komma dit. Vi får se hur det går, men vi är mycket motiverade för fortsatt spel. Tills dess kommer Serie A att vara ett viktigt test, säger Gasperini.

Den italienska ligan återupptas den 20 juni. Atalanta ligger inför omstarten på fjärde plats i tabellen och har just nu en plats även i nästa säsongs Champions League.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons