Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Fotbollsprofil vittnar om våldtäkt

Tidigare nederländska storspelaren Vera Pauw berättar nu att hon har utsatts för våldtäkt och sexuella övergrepp under sin tid som aktiv.
"Jag har låtit minnena ta kontrollen över mitt liv och det har fyllt mig med daglig smärta och ångest", skriver hon i ett uttalande.
Fotboll • Publicerad 2 juli 2022
Vera Pauw. Arkivbild.
Vera Pauw. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

"I 35 år har jag hållit en hemlighet från världen, från min familj, från mina lagkamrater, mina spelare, mina kollegor och mig själv."

Så inleder Vera Pauw sitt uttalande som hon delat på sociala medier. 59-åringen, som nu är förbundskapten för Irland, var mångårig landslagsspelare för Nederländerna och även förbundskapten under flera år för det nederländska damlandslaget i fotboll.

Annons

I sitt uttalande berättar Vera Pauw att hon utsattes för våldtäkt av en person med en "framstående position i nederländsk fotboll" när hon var en ung spelare. Hon uppger även att hon senare har blivit utsatt för sexuella övergrepp vid två tillfällen av två olika män. Alla tre ska vid tillfällena ha varit anställda inom nederländsk fotboll.

Hon skriver vidare att hon även har utsatts för bland annat maktmissbruk och mobbning under sin tid som spelare och tränare i nederländsk fotboll.

Anmält till polisen

Pauw har i en lång intervju med nederländska tidningen NRC berättat i detalj. Hon berättar att hon 1986, när hon var 23 år gammal, träffade mannen som hon nu anklagar för våldtäkt. Hon säger att han var "sexuellt aggressiv" och att hon sa åt honom att sluta vilket han inte gjorde.

– Jag upplevde det inte som våldtäkt då. Jag har alltid hävdat att det var mitt eget fel och att jag inte blev våldtagen, säger hon till NRC enligt systertidningen Irish Independent.

För ungefär en månad sedan anmälde hon händelsen som våldtäkt till polisen i Amsterdam.

– Det var det det var, när jag ser tillbaka på det, säger hon.

NRC har granskat det hela under flera veckors tid och har också pratat med mannen som Pauw anklagar för våldtäkt. Han säger att han hade en affär med Pauw, men nekar till att det ska ha funnits något sexuellt aggressivt beteende.

– Nej. Inget olämpligt hände i det avseendet. Aldrig i hela mitt liv, för övrigt, säger han till NRC enligt Irish Independent.

I uttalandet som Pauw har publicerat på sociala medier skriver hon att hon gick till polisen efter att vid flera tillfällen inte ha fått tillräckligt med respons från det nederländska fotbollsförbundet KNVB.

Oberoende utredning

KNVB säger i ett uttalande att man är chockade över Vera Pauws upplevelser och att det är "oacceptabelt att Vera inte upplevde den säkra arbetsmiljö som hon var berättigad till".

Annons

Förbundet skriver vidare att man gemensamt med Vera Pauw inledde en oberoende utredning.

"Vi vill diskutera rekommendationerna från utredningen internt och med Vera mycket noggrant och så snart som möjligt, så att vi kan vidta åtgärder", skriver förbundet.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons