Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Fransk fotbollslegendar och VM-skyttekung död

Den franske VM-skyttekungen Just Fontaine har avlidit, rapporterar nyhetsbyrån AFP och flera franska medier med hänvisning till ett meddelande från familjen.
Fotboll • Publicerad 1 mars 2023
Just Fontaine hyllas av sina lagkamrater efter målen i bronsmatchen mot Västtyskland på Ullevi i Göteborg 1958. Arkivbild.
Just Fontaine hyllas av sina lagkamrater efter målen i bronsmatchen mot Västtyskland på Ullevi i Göteborg 1958. Arkivbild.Foto: Svenskt Pressfoto / TT
Franske fotbollslegendaren Just Fontaine har gått ur tiden. Arkivbild.
Franske fotbollslegendaren Just Fontaine har gått ur tiden. Arkivbild.Foto: Remy de la Mauviniere/AP/TT

Fontaine blev känd under fotbolls-VM i Sverige 1958 där han gjorde 13 mål på sex matcher. Ingen herrspelare har gjort fler mål under ett och samma slutspel.

Det blev brons i samma turnering efter att Fontaine gjort fyra mål i bronsmatchen mot Västtyskland, som Frankrike vann med 6–3 på Ullevi i Göteborg.

Annons

Någon längre karriär blev det dock inte för Fontaine som tvingades sluta med fotbollen redan 1962 på grund av skada, endast 28 år gammal.

Under sin spelarkarriär representerade Fontaine franska klubbarna Nice och Reims samt Casablanca i födelselandet Marocko.

Totalt blev det 30 mål på 21 A-landskamper.

Som tränare coachade han storlagen Paris Saint-Germain och Toulouse och det franska och marockanska landslaget.

Han blev 89 år.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons