Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Göteborg Horse show ställs in – publiken missar OS-hjältarna

Pandemin och restriktionerna stoppar ridsportens världscuptävlingar i Scandinavium i slutet av februari.
– Det känns jättejobbigt. Det skulle ju bli Göteborgspublikens tur att möta de svenska OS-hjältarna, säger tävlingsledaren Tomas Torgersen.
Ridsport • Publicerad 24 januari 2022
Peder Fredricson på hästen Christian K under hästtävlingarna i Scandinavium 2020. Arrangemanget blev inställt även förra året, men då på grund av ett virus bland hästar. Arkivbild.
Peder Fredricson på hästen Christian K under hästtävlingarna i Scandinavium 2020. Arrangemanget blev inställt även förra året, men då på grund av ett virus bland hästar. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Göteborg Horse Show arrangeras av det kommunala evenemangsbolaget Gotevent, som på måndagen meddelade att årets upplaga blir inställd.

Tävlingarna, med världscup i både hoppning och dressyr, var planerade till 23–27 februari. Med arrangören bedömde att ett beslut måste tas redan nu.

Annons

– För oss börjar arrangemanget nu. Vi har en stor temporär infrastruktur som ska byggas upp, påpekar Tomas Torgersen.

En rad ytor och utrymmen utanför själva tävlingsarenan byggs varje år om till bland annat träningsbanor och stallar med särskilda spiltor för att tvätta hästar.

Besvikelsen över att behöva avblåsa arrangemanget är dock stor.

– Svensk ridsport har haft ett fantastiskt 2021, konstaterar Tomas Torgersen.

– Vi har haft jättebra försäljning av biljetter, tillägger han.

Arrangörerna hoppades givetvis att Sveriges guldmedaljörer vid OS i Tokyo, hopplaget med Peder Fredricson, Henrik von Eckermann och Malin Baryard Johnsson, skulle komma till Scandinavium. Men anmälningstiden hade inte gått ut när tävlingen nu blev inställd, så det fanns en viss osäkerhet.

Halva cupen inställd

Ryttarna har varit medvetna om att tävlingarna i Göteborg kanske inte skulle bli av.

– Det är jättetråkigt. Men inte förvånande. Vi har varit inställda på detta, säger Henrik Ankarcrona, som är förbundskapten för hopplandslaget.

– Arrangören har jobbat hårt för att genomföra tävlingen, men om man ska vara realist såg jag inte riktigt nån möjlighet att lösa det, tillägger han.

Göteborgs beslut innebär att hälften av säsongens tävlingar i hoppvärldscupens liga för Västeuropa nu försvunnit. Den sista som genomfördes gick i London i december.

Annons

– Vi hoppas att världscupfinalen kan gå som planerat i tyska Leipzig i april, säger Henrik Ankarcrona.

Ställningen i ligan efter de sex tävlingar som genomförts blir nu också den slutliga.

Fredricson till final

Ende svensk bland de 18 ryttarna som går till final är Jens Fredricson (bror till Peder). Angelica Augustsson-Zanotelli finns på 20:e plats, och får en finalbiljett om två av de kvalificerade lämnar återbud.

Inomhussäsongens andra höjdpunkt för hoppryttarna är Global Champions Tour, som inleds med en tävling i Qatar i början av mars.

Men årets viktigaste tävling är VM i danska Herning i augusti.

Det är andra året i rad som hästtävlingarna i Scandinavium blir inställda. I fjol var orsaken dock en annan. Då tvingades man avblåsa arrangemanget efter ett utbrott av ett smittsamt, dödligt herpesvirus bland hästar vid en världscuptävling i Valencia.

Mässan Eurohorse, som hålls på Svenska mässan samtidigt som tävlingarna, blir också inställd i år. (TT)

Micke Larsson/TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons