Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Guardiola till Kristersson: Erkänn mitt språk

Manchester Citys tränare Pep Guardiola vänder sig direkt till statsminister Ulf Kristersson (M) i en vädjan om att katalanska ska bli ett officiellt språk i EU, rapporterar Fotbollskanalen.
EU • Publicerad 17 september 2023
Manchester Citys tränare Pep Guardiola vill att katalanska ska bli ett officiellt språk i EU. Arkivbild
Manchester Citys tränare Pep Guardiola vill att katalanska ska bli ett officiellt språk i EU. ArkivbildFoto: Dave Thompson/AP/TT

Inom EU finns 24 officiella språk – katalanska, som främst talas i regionen runt Barcelona i Spanien, är dock inte ett av dem.

– Det här är ett meddelande till statsministern i Sverige, herr Ulf Kristersson. Den spanska regeringen har begärt att EU ska acceptera katalanska som ett officiellt språk tillsammans med de övriga 24 officiella europeiska språken, säger Pep Guardiola i en video på Instagram.

Annons

– För att det ska bli verklighet måste alla europeiska länder säga ja, fortsätter han.

Sverige tillhör de länder som är tveksamma kring att ge katalanska officiell ställning i EU. Fotbollstränaren lyfter fram att språket talas av tio miljoner människor och "är en del av europeisk kultur och europeiskt arv".

– Jag ber Sverige att acceptera mitt språk, katalanska, som ett officiellt språk av unionen. Tack så mycket.

Senast EU bestämde om ett nytt officiellt språk var 2013, då kroatiska fick sitt erkännande.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons