Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Guide: Fotbolls-VM 12 augusti

Fotboll • Publicerad 11 augusti 2023
Sam Kerr applåderar hemmapubliken efter segern mot Danmark senast.
Sam Kerr applåderar hemmapubliken efter segern mot Danmark senast.Foto: Mark Baker/AP/TT

Australien–Frankrike

Vad: Fotbolls-VM, kvartsfinal.

Annons

Var: Brisbane Stadium, Brisbane, Australien.

När: Lördag, klockan 09.00, svensk tid.

Tv/radio: TV6, Viaplay och P4/Radiosporten.

+ Sam Kerr tillbaka på planen

Värdnationen Australien slog ut Danmark (2–0) i åttondelsfinalen inför en euforisk publik på Stadium Australia. Men efteråt var det också något annat än själva matchen som det talades mycket om – comebacken av den stora anfallsstjärnan Sam Kerr. Chelseaspelaren missade hela gruppspelet på grund av skada och gjorde bara drygt 15 minuter mot Danmark.

– Om hon är tillräckligt "fit" för att spela 90 minuter så kommer hon att starta mot Frankrike. Det är inte ens en fråga och det vet laget om, säger förbundskapten Tony Gustavsson enligt AFP.

+ Frankrike öser på framåt

Efter missräkningen i öppningsmatchen mot Jamaica (0–0) har Frankrike inte haft några problem att hitta nätet. Tolv mål på tre matcher och 4–0-överkörningen av Marocko i åttondelsfinalen vittnar om det.

Bäst har Kadidiatou Diani (fyra mål och tre assist) och rutinerade målsprutan Eugenie Le Sommer (tre mål) varit.

– Vi har varit ett av de bästa landslagen i världen under lång tid. Men vi har fortfarande inte vunnit något. Inte en enda medalj. Vi vill ta med oss något tillbaka till vårt land, säger Eugenie Le Sommer, Frankrikes bästa målskytt någonsin.

Annons

+ Vinnaren mellan Australien och Frankrike ställs mot vinnaren mellan England och Colombia i semifinal.

England-Colombia

Vad: Fotbolls-VM, kvartsfinal.

Var: Stadium Australia, Sydney, Australien.

När: Lördag, klockan 12.30, svensk tid.

Tv/radio: TV6, Viaplay och P4/Radiosporten.

+ Hur ska England klara sig utan James?

Lauren James har varit en av Englands bästa spelare i VM. Den 21-årige anfallaren har imponerat med sin teknik och gjort tre mål på fyra matcher. Sedan visades hon ut i kvartsfinalen mot Nigeria. I slutet av ordinarie tid, innan matchen gick till förlängning, tappade James huvudet och trampade på Nigerias Michelle Alozies rygg.

I och med utvisningen är James avstängd mot Colombia och även i en eventuell semifinal.

– Vi har en trupp på 23 spelare. Vi vet hur vi vill fylla den luckan, säger Englands förbundskapten Sarina Wiegman enligt AFP.

Annons

+ England må vara stora favoriter på förhand mot Colombia. Men Colombias tränare Nelson Abadia tror att matchen kan komma att avgöras i det mentala spelet.

– Vad som är viktigt för mig är styrkan i lagets karaktär. Det är det som kommer att bli viktigt för vad vi vill göra, säger Abadia.

Tränaren har dock ett tufft val att göra inför matchen. Ska han ta tillbaka Manuela Vanegas i backlinjen, som är tillbaka från avstängning, eller fortsätta lita på 18-årige Ana Guzman som var med och höll nollan mot Jamaica senast.

– Vi måste vara som schackspelare och analysera. Vi måste analysera våra möjligheter och vad som kommer bli bäst, säger Abadia hemlighetsfullt.

+ Vinnaren mellan England och Colombia ställs mot vinnaren mellan Australien och Frankrike i semifinal.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons