Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Guide: Sjätte SM-finalen i ishockey

I kväll kan det avgöras.
Luleå är en seger från SM-guld och Färjestad har chansen att tvinga fram en sjunde och avgörande match.
Här är några punkter att ha koll på inför kvällens ishockeydrama i Karlstad.
Ishockey • Publicerad 9 maj 2022
Det är dags för den sjätte finalmatchen.
Det är dags för den sjätte finalmatchen.Foto: Pär Bäckström/TT

Var: Löfbergs arena, Karlstad

När: I kväll, måndag, 19.30.

Annons

Tv/Radio: C More/TV12, P4 Radiosporten

+ Så har det gått hittills

Lördag 30/4: Luleå–Färjestad 4–1 (1–1, 0–0, 3–0).

Måndag 2/5: Färjestad–Luleå 4–0 (2–0, 1–0, 1–0).

Tisdag 3/5: Luleå–Färjestad 5–4 (3–1, 0–1, 1–2, 1–0)

Torsdag 5/5: Färjestad–Luleå 3–2 (2–0, 0–1, 0–1, 1–0)

Lördag 7/5: Luleå–Färjestad 4–0 (0–0, 1–0, 3–0)

Luleå leder med 3–2 i matcher.

+ Första bortavinsten krävs

Hemmafördelen har varit påtaglig under hela finalserien. Samtliga fem matcher har slutat med segrar för hemmalaget. Men för att Luleå ska ta SM-guld krävs det att man för första gången vinner i ett Löfbergs arena där Färjestad har varit obesegrat genom hela slutspelet.

Annons

– Vi har spelat riktigt bra hemma och alla matcher under slutspelet har vi varit bättre på hemmaplan. Det är bara att köra. Vi måste vinna och få till en match sju uppe i Luleå, säger Färjestads Linus Johansson.

Förutsättningarna inför matchen är tydliga. Förlorar Färjestad är Luleå, som leder med 3–2 i matcher, mästare. Vid FBK-seger avgörs allt i Luleå i en sjunde och avgörande match på torsdag.

– Vi har inte vunnit något än. Det är fullt fokus på den här matchen men jag ska ge allt jag har, säger Luleås Linus Omark.

+ Tidigare flygresa

Försenad matchstart på grund av ett tekniskt problem med flygplanet gjorde att Luleå blev nästan tre timmar sena till final fyra i Karlstad. Dessutom är lagets stora stjärna, Linus Omark flygrädd, och uppladdningen var med andra ord inte optimal.

Det vill man inte uppleva den här gången. Därför tränade laget hemma i Luleå under söndagen för att sedan flyga redan vid 15.30 till Karlstad.

Ett bra upplägg, tycker lagkaptenen Erik Gustafsson.

– SM-final och komma en timme innan, det är jävligt svårt att få ordning på prylarna då. Det känns helt klart som rätt beslut att komma ner som vi brukar göra under grundserien. Man har sina rutiner och vi är ett starkt bortalag så det känns bra, säger han.

+ Publiken

Publiktrycket var enormt i Luleå under lördagens 4–0-seger och flera Luleåspelare vittnade om att det var bland det bästa – om inte det bästa – de hade varit med om i läktarväg. Men räkna med bra tryck även i Karlstad i kväll. Det är lagets sista hemmamatch den här säsongen och Färjestads supportrar lär göra allt de kan och lite till för att få till en mäktig finalinramning.

Annons

– Det är så det ska vara i ett slutspel. De i Luleå har skapat bra tryck och våra fans har skapat ännu bättre tryck, säger Linus Johansson.

+ Troliga formationer:

Färjestad:

Målvakt: Dominik Furch (Dennis Hildeby).

Backpar: Adam Ginning–Jesse Virtanen, Theodor Lennström–Joel Nyström, Albert Johansson–Mattias Göransson (Mikael Wikstrand).

Kedjor: Marcus Nilsson–Martin Johansson–Michael Lindqvist, Joakim Nygård–Gustav Rydahl–Per Åslund, Victor Ejdsell–Linus Johansson–Daniel Viksten, Patrik Lundh–Jacob de la Rose–Pontus Widerström (Oscar Lawner).

Tränare: Tomas Mitell.

Luleå:

Målvakt: Joel Lassinantti (Jesper Wallstedt).

Backpar: Sami Lepistö–Erik Gustafsson, Julius Honka–Oscar Engsund, Pontus Själin–Filip Pyrochta (Jonathan Andersson).

Annons

Kedjor: Pontus Andreasson–Juhani Tyrväinen–Linus Omark, Brendan Shinnimin–Jack Connolly–Isac Brännström, Einar Emanuelsson–Linus Fröberg–Konstantin Komarek, Joonas Rask–Jonas Berglund–Carl Mattsson (Radek Muzik).

Tränare: Thomas Berglund.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons