Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Guide: SM-final 4 i ishockey

Ett avgörande kryper närmare.
Ska Luleå koppla ett järngrepp eller ska Färjestad kvittera SM-finalen i ishockey?
Här är några punkter att hålla koll på inför kvällens match i Karlstad.
Ishockey • Publicerad 5 maj 2022
Det är dags för match fyra mellan Färjestad och Luleå.
Det är dags för match fyra mellan Färjestad och Luleå.Foto: Pär Bäckström/TT

Vad: Fjärde SM-finalen i ishockey, i bäst av sju matcher.

Var: Löfbergs arena, Karlstad.

Annons

När: Torsdag 5 maj, 19.30.

Tv/radio: C More/TV12, P4 Radiosporten

+ Återvändande spelare

Hur tänker Färjestads tränare Tomas Mitell och Luleås motsvarighet Thomas Berglund? Mitell bekräftade under onsdagen att Jesse Virtanen är tillbaka i spel efter att ha missat tisdagens match av personliga skäl. Dessutom kan Mikael Wikstrand vara tillbaka. Virtanen lär gå in i samma backpar som Adam Ginning men frågan är hur Mitell eventuellt använder sig av Wikstrand? Med VM-guld och OS-spel på meritlistan är Wikstrand en av de mer meriterade spelarna på isen, men det återstår att se om Mitell vill splittra backparen som har spelat ihop i slutspelet.

I Luleå kan Pontus Andreasson och Joonas Rask, som båda missade tisdagens tredje finalmatch, vara tillbaka. Thomas Berglund var dock fåordig om spelarnas status under onsdagen, men Rask syntes till i ishallen i samband med lagets gemensamma träning.

Andreasson har varit framgångsrik i slutspelet i en kedja tillsammans med Linus Omark och Juhani Tyrväinen. Men i Andreassons frånvaro gjorde Einar Emanuelsson stor succé med två mål, bland annat det avgörande, och en assist.

+ Färjestads inledningar

Svaga starter har satt käppar i hjulen för Färjestad. Hemma mot Luleå kunde man resa sig, men så var inte fallet i Luleå i tisdags. Då gjorde det att man till slut förlorade matchen efter förlängning.

– Min lina kan inte vara en ledande lina och vara minus tre, då har vi satt laget i en dålig situation och det blir en brant uppförsbacke, sade Färjestads Victor Ejdsell som spelar tillsammans med Linus Johansson och Daniel Viksten.

+ Hemmastarka FBK

Annons

Inte en enda förlust på hemmaplan under hela slutspelet. Färjestad är urstarkt i Löfbergs arena och hoppas givetvis fortsätta på det spåret.

Kvällens hemmamatch är den viktigaste på hela säsongen. Förlust skulle innebära 1–3 i matcher och ger Luleå en chans att avgöra hemma på lördag, och det skulle inte blir någon enkel uppgift för värmlänningarna.

Färjestad:

Målvakt: Dominik Furch (Dennis Hildeby).

Backpar: Adam Ginning–Jesse Virtanen, Theodor Lennström–Joel Nyström, Albert Johansson–Mattias Göransson (Mikael Wikstrand).

Kedjor: Marcus Nilsson–Jacob de la Rose–Michael Lindqvist, Joakim Nygård–Gustav Rydahl–Per Åslund, Victor Ejdsell–Linus Johansson–Daniel Viksten, Patrik Lundh–Martin Johansson–Pontus Widerström (Oscar Lawner).

Tränare: Tomas Mitell.

Luleå:

Målvakt: Joel Lassinantti (Jesper Wallstedt).

Backpar: Sami Lepistö–Erik Gustafsson, Julius Honka–Oscar Engsund, Pontus Själin–Filip Pyrochta (Jonathan Andersson).

Annons

Kedjor: Pontus Andreasson–Juhani Tyrväinen–Linus Omark, Brendan Shinnimin–Jack Connolly–Isac Brännström, Joonas Rask–Linus Fröberg–Konstantin Komarek, Einar Emanuelsson–Jonas Berglund–Carl Mattsson (Olli Nikupeteri).

Tränare: Thomas Berglund.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons