Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

OS: Här är tio svenska guldhopp – Hur många OS-guld tror du att Sverige tar?

Snart är väntan över – OS i Peking står för dörren. Men vilka är egentligen de största blågula hoppen? Här listar TT tio heta medaljkandidater inför de olympiska spelen.
Olympiskt • Publicerad 25 januari 2022
Sveriges Jonna Sundling och Maja Dahlqvist när de vann guld i damernas final i sprintstafett vid skid-VM i Oberstdorf.
Sveriges Jonna Sundling och Maja Dahlqvist när de vann guld i damernas final i sprintstafett vid skid-VM i Oberstdorf.Foto: Adam Ihse/TT

Lag Hasselborg, curling

Visst, lag Hasselborg förlorade förvisso EM-finalen mot Skottland nyligen, men när det blir dags för spel i Peking kommer Anna Hasselborg och hennes lagkamrater Agnes Knochenhauer, Sara McManus och Sofia Maberg likväl att vara favoriter till att ta hem den allra ädlaste medaljen.

Här saknas innehåll

Lag Hasselborg är regerande olympiska mästare, bara en sådan sak gör att en plats på den här listan är självklar.

Annons

När tävlar lag Hasselborg?

Grundomgången inleds den 10 februari klockan 02.05. Sista grundspelsomgången går av stapeln 17 februari. Semifinalerna spelas den 18 februari och finalen den 19 februari.

Skippern Anna Hasselborg. Arkivbild.
Skippern Anna Hasselborg. Arkivbild.Foto: Javad Parsa/AP/TT

Nils van der Poel, skridsko

Den otroligt profilstarke 25-åringen från Trollhättan är Sveriges enskilt kanske största medaljhopp. Varför då? Jo, van der Poel är regerande världsmästare på både 5 000 och 10 000 meter – och dessutom världsrekordinnehavare på båda distanserna. Sällan har någon gått in till ett olympiskt spel med större favoritskap på sina axlar.

När tävlar han?

6 februari klockan 09.30: 5 000 meter.

11 februari klockan 09.00: 10 000 meter.

Nils van der Poel. Arkivbild.
Nils van der Poel. Arkivbild.Foto: Rick Bowmer/AP/TT

Lag Edin, curling

Vi tar oss tillbaka till curlinghallen. Lag Edin tog brons i OS i Sotji 2014, följde upp det med ett silver i Pyeongchang för fyra år sedan och således finns det bara en medalj kvar att vinna för laget som – i olika konstellationer – dessutom har otroliga sju EM-guld och fem VM-guld på meritlistan.

I EM i november blev det finalförlust mot Skottland för Niklas Edin, Rasmus Wranå, Christoffer Sundgren och Oskar Eriksson

När tävlar lag Edin?

Grundomgången inleds den 9 februari klockan 13.05. Sista grundspelsomgången går av stapeln 17 februari, semifinalerna likaså. Finalen spelas 18 februari.

Skippern Niklas Edin. Arkivbild.
Skippern Niklas Edin. Arkivbild.Foto: Geir Olsen/NTB/TT

Sprintstafett, damer, längd

Annons

Nu är ju laget som bekant inte uttaget än, men Maja Dahlqvist och Jonna Sundling tog VM-guld förra året och det är ingen högoddsare att det blir den duon som får förtroendet igen. Dahlqvist och Sundling är två av världens allra bästa sprinters och om de har dagen när det hela ska avgöras lär de vara med och slåss om guldet.

När tävlar stafettlaget?

16 februari klockan 10.00: Kval

16 februari klockan 12.00: Finaler

Jonna Sundling och Maja Dahlqvist. Arkivbild.
Jonna Sundling och Maja Dahlqvist. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

Maja Dahlqvist, längd

Har man vunnit alla sprintlopp i världscupen man ställt upp i den här vintern, som Dahlqvist har gjort, är man självklar på en sådan här lista. 27-åringen har varit i inget annat än strålande form hela den här säsongen och allt annat än en final i sprinten i Peking – och där en framskjuten placering – vore faktiskt något av ett misslyckande för henne.

När tävlar hon?

8 februari klockan 09.00: Sprintkval.

8 februari klockan 11.30: Sprintfinal.

Maja Dahlqvist. Arkivbild.
Maja Dahlqvist. Arkivbild.Foto: Daniel Schaefer/AP/TT

Elvira Öberg, skidskytte

Frågan är vem av systrarna Öberg som ska in på den här listan? Storasyster Hanna är ju sedan länge en del av världstoppen, med både OS- och VM-guld på meritlistan. Men det är svårt att komma runt lillasyster Elviras prestationer just nu. Den här vintern har det blivit tre segrar i världscupen, den allra senaste för bara någon vecka sedan. Om Elvia Öberg lyckas konservera storformen till Peking är hon ett givet medaljhopp.

När tävlar hon?

Annons

11 februari klockan 10.00: 7,5 km sprint.

13 februari klockan 10.00: 10 km jaktstart.

19 februari klockan 10.00: 12,5 km masstart.

Elvira Öberg. Arkivbild.
Elvira Öberg. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sara Hector, alpint

29-åriga Hector har varit med i gemet länge och gör sitt tredje olympiska spel i Peking – och det nu hon som först är en medaljkandidat på allvar. Den här säsongen har hon radat upp pallplatser i slalom och storslalom i världscupen. Bara i december fick hon kliva upp på pallen vid inte mindre än tre tillfällen och faktum är att hon i skrivande stund leder den totala storslalomvärldscupen före megastjärnan Mikaela Shiffrin, USA. Det säger en del om hennes formtopp.

När tävlar hon?

7 februari klockan 03.15: Storslalom, åk 1.

7 februari klockan 06.45: Storslalom, åk 2.

9 februari klockan 03.15: Slalom, åk 1.

9 februari klockan 06.45: Slalom, åk 2.

Sara Hector. Arkivbild.
Sara Hector. Arkivbild.Foto: Pier Marco Tacca/AP/TT

Stafettlaget, damer, skidskytte

De svenska skidskyttedamerna har imponerat den här säsongen och i de två stafettävlingarna som har körts i vinter har det blivit en seger och en tredjeplats. Det svenska laget tog silver i senaste OS-stafetten och fick med sig samma valör på medaljen från VM 2019. Med systrarna Öberg i spetsen lär Blågult vara med och slåss om guldet i Peking – om allt är som det ska.

Annons

När tävlar stafettlaget?

16 februari klockan 08.45.

Sveriges lag från vänster Linn Persson, Mona Brorsson, Elvira Öberg och Hanna Öberg i världscuptävlingen i Östersund. Arkivbild.
Sveriges lag från vänster Linn Persson, Mona Brorsson, Elvira Öberg och Hanna Öberg i världscuptävlingen i Östersund. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Stafettlaget, damer, längd

Medaljgaranti? Nja. Det går ju så klart inte att utlova, men nog har det svenska damlaget alltid oerhört stora chanser att få kliva upp på prispallen när det vankas mästerskapsstafett och så även denna gång. Frida Karlsson och Ebba Andersson får mer eller mindre ses som givna i laget, medan det är betydligt mer öppet om de två andra platserna.

I Pyeongchang 2018 blev det silver för de svenska damerna.

När tävlar stafettlaget?

12 februari klockan 08.30.

Sveriges Stina Nilsson, Ebba Andersson, Charlotte Kalla och Anna Haag tog silver i senaste OS-stafetten. Arkivbild.
Sveriges Stina Nilsson, Ebba Andersson, Charlotte Kalla och Anna Haag tog silver i senaste OS-stafetten. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Sandra Näslund, skicross

Sandra Näslund har tillhört världstoppen i flera säsonger nu och är nog gruvligt revanschsugen efter den snöpliga medaljmissen i OS för fyra år sedan. 25-åringen vann VM förra året, trots att hon då nyligen tagit sig tillbaka från en svår knäskada och den här säsongen har hon vunnit fem världscupsegrar. Så med andra ord är det inget fel på formen.

När tävlar hon?

17 februari klockan 04.30: Kval.

17 februari klockan 07.00: Final.

Sandra Näslund. Arkivbild.
Sandra Näslund. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

...och så några bubblare:

Sebastian Samuelsson, skidskytte, Ebba Andersson, längd, Jonna Sundling, längd, Kristoffer Jakobsen, alpint, parallellslalomlaget, skidskyttestafettlaget (herrar), Tre Kronor, ishockey, Hanna Öberg, skidskytte, mixedstafettlaget (skidskytte), Henrik Harlaut, freeskiing. (TT)

Mikael Widerberg/TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons