Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ingen köpfest för Newcastle i sommar

Säkrat kontrakt i Premier League.
Men nyrika Newcastle kan inte ge sig ut på en vild köpfest i sommar med sina kontroversiella saudiska pengar i ryggen – på grund fotbollens finansiella regelverk.
Fotboll • Publicerad 12 maj 2022
Newcastles supportrar har ingen extravagant köpfest att se fram emot i sommar. Arkivbild.
Newcastles supportrar har ingen extravagant köpfest att se fram emot i sommar. Arkivbild.Foto: Jon Super/AP/TT

I oktober blev klassiska Newcastle United nästa Premier League-klubb att få utländska ägare. Och det på ett minst sagt kontroversiellt sätt.

Ett konsortium med den saudiarabiska investeringsfonden PIF i spetsen köpte klubben för, enligt uppgifter, omkring motsvarande 3,5 miljarder kronor.

Annons

Affären skedde trots kraftiga protester från Amnesty International. Människorättsorganisationen menade att affären var ett typiskt exempel på "sportswashing" – en term som syftar på hur stränga regimer använder sig av sportevenemang och klubbar för att manipulera uppfattningen av landet och samtidigt flytta fokus från bristfälliga mänskliga rättigheter.

Där och då var Newcastle på nedflyttningsplats i Premier League. Men de nya ägarna sparkade snart tränaren Steve Bruce och ersatte honom med Eddie Howe. Och i januari öppnades som väntat den nya, välfyllda, plånboken. Newcastle spenderade motsvarande omkring en miljard kronor och värvade backarna Kieran Trippier och Dan Burn, mittfältaren Bruno Guimarães samt anfallaren Chris Wood, och lånade in backen Matt Targett.

Vändningen kom.

Det blev visserligen 0–5 mot Manchester City i helgen, men på det stora hela har Newcastle rest sig och säkrade definitivt Premier League-kontraktet sedan Leeds förlorat med 0–3 mot Chelsea på onsdagskvällen.

"Har begränsningar"

Nu kan klubben börja blicka framåt mot nästa säsong. Och de flesta förväntar sig en sällan skådad köpfest i sommar; de senaste månaderna har spelarna som kopplats samman med en penningstark flytt till Newcastle – som numera är världens kanske allra rikaste fotbollsklubb – varit ett oändligt antal.

Men på grund av det europeiska fotbollsförbundet Uefas finansiella regelverk – nuvarande financial fair play som snart ersätts av financial sustainability – kommer det inte vara så enkelt, menar tränaren Eddie Howe.

– Med financial fair play har vi begränsningar och vi har saker som vi måste förhålla oss till, så vi kan inte gå ut och spendera pengar på spelare som lag kanske har kunnat göra tidigare, och på så vis helt byta ut truppen under ett transferfönster, säger han enligt nyhetsbyrån AFP.

– Det är inget alternativ för oss. Ju mer pengar man spenderar i ett fönster, desto mer påverkar det möjligheterna att spendera i de kommande fönstren.

"Måste följa det"

Enligt rapporter i brittiska medier kommer Newcastle att ha en transferbudget mellan omkring 745 miljoner och en miljard kronor, plus inkomster för spelarförsäljningar, att röra sig med. Premier Leagues ekonomiska regelverk tillåter en klubb att gå back omkring 1,3 miljarder kronor över en treårsperiod.

Mycket pengar, förstås. Men ändå inte astronomiska summor i dagens fotbollsvärld.

Annons

– Reglerna finns där för att försöka reglera sporten på ett rimligt sätt och vi måste följa det, så det påverkar vad vi kan göra i sommar, säger Howe.

Fakta: Financial sustainability

+ Ersätter tidigare regelverket financial fair play.

+ Kostnadstak för spelartrupper.

+ Tillåter klubbar att rapportera förluster på 618 miljoner kronor över tre år, jämfört 309 miljoner kronor tidigare.

+ Lägre tolerans mot sena inbetalningar.

+ Klubbar som bryter mot regelverket ska straffas sportsligt och finansiellt.

+ Börjar gälla från juni 2022.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons