Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Jacobs vann i comebacken efter dopningsryktena

Den italienska OS-mästaren på 100 meter, Lamont Marcell Jacobs, var tillbaka i tävling för första gången sedan OS då han anklagades för dopning.
På inomhusgalan i Berlin vann han loppet på 60 meter – på 6.51 sekunder.
Friidrott • Publicerad 4 februari 2022
Lamont Marcell Jacobs.
Lamont Marcell Jacobs.Foto: Francisco Seco/AP/TT

Löparen drog till med supertider under OS i Tokyo och var för första gången i sin karriär under tio sekunder i alla sina 100-meterslopp, för att sedan bli olympisk mästare med en tid om 9.80 sekunder. En kometutveckling som resulterade i en rad dopningsanklagelser mot den italienska löparstjärnan.

Jacobs har genomgående viftat bort anklagelserna och sagt att allt han ägnat sig åt är hård träning och "blod, svett och tårar", men fick så sent som i förra veckan åter frågan om han brukat olagliga substanser för att uppnå sina resultat.

Behöver hitta rytmen

Annons

– Jag skulle aldrig, som en idrottare som tävlar för mitt land, göra något som kunde leda till missaktning för mig eller min nation, sade Jacobs då till The Daily Telegraph.

När han på fredagskvällen var tillbaka på löparbanan för första gången sedan spelen var det med ett uttalat mål – att vinna. Och det gjorde han, i loppet om 60 meter i Mercedes-Benz Arena i Berlin.

– Jag är väldigt nöjd med hur det kändes i det här loppet. Jag vill kunna springa lite snabbare men efter en så lång period utan tävlingar är det normalt att det tar ett tag att återfå rytmen, säger Jacobs.

Vill ta nytt europeiskt rekord

Med tiden 6.51 lyckades han inte slå det europeiska rekordet (6.42 sekunder), vilket är ett av hans mål under inomhussäsongen.

– I Tokyo, i semifinalen och finalen på 100 meter, hade jag passerat 60-meterstrecket på en tid som hade slagit det här rekordet, så jag vill hitta den formen igen.

Jacobs, som också var en del av den italienska kvartetten som vann OS-guld på 4x100 meter, har nekat till att tävlingspausen skulle ha något med dopningsanklagelserna – eller att undgå granskning – att göra. I september sade friidrottarens manager att man tog pausen för att undvika skador efter en lång och hård säsong.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons