Niskanens silverbragd – nära att knäcka Johaug

Therese Johaug tog sitt andra individuella OS-guld i Peking.
Men finländskan Kerttu Niskanen var nära att knäcka den norska superstjärnan.
Skidor • Publicerad 10 februari 2022
Kerttu Niskanen, Therese Johaug och Krista Pärmäkoski på pallen efter 10 kilometer klassiskt.Foto: Fredrik Varfjell/NTB/TT

När svenskorna hade en dålig dag på 10 kilometer klassiskt blev loppet i stället en uppgörelse mellan Therese Johaug och Kerttu Niskanen – som norskan vann med 0,4 sekunders marginal.

– Det var de mest nervösa minuterna i min karriär, säger Therese Johaug.

– Men det är mycket roligare att vinna så här än med 30 sekunder. 0,4 sekunder är ingenting. Jag tycker att vi båda är vinnare i dag.

Kerttu Niskanen var drygt halvvägs in i loppet flera sekunder före Johaug, men tappade sin ledning i den sista uppförsbacken.

Från målfållan fick Johaug, som är med van vid att vinna överlägset, följa Niskanen på upploppet.

Nervös väntan

Kerttu Niskanen lyckades göra ett bra upplopp, men åkte i mål 0,4 sekunder långsammare än norskan. När Johaug insåg att tiden räckt hoppade hon jämfota och skrek av glädje.

– I dag var det lyckorus och 100 procent glädje. Det är kul att vinna när det är en riktig fajt, säger hon till norsk tv.

Guldet var Johaugs andra individuella i OS, efter att ha vunnit skiathlonloppet tidigare under spelen.

– Målet var ett guld, två var otroligt, säger 33-åriga Johaug som missade OS 2018 på grund av en dopningsavstängning

"Var kanske min sista chans"

Jämnåriga Niskanen var rörd, glad och nöjd efter OS-silvret, hennes första individuella mästerskapsmedalj.

– Det var ett bra race och jag är stolt över att jag var så nära guldet. Therese är drottningen av längdåkningen, nu är jag väl en liten prinsessa.

I skiathlonloppet, som inledde vinterspelen i Kina, blev finländskan fyra. Och i Pyeongchang 2018 blev hon individuellt som bäst sexa på 30 kilometer klassiskt.

Från OS i Sotji 2014 har dock finländskan två silver, i stafett och sprintstafett, samt en individuell fjärdeplats på 30 kilometer fristil.

– Tidigare har jag haft otur och blivit fyra så många gånger. Visst hade jag segern inom räckhåll, men det lönar sig kanske inte att gräma sig över det. En medalj är en medalj, säger Niskanen till Yle.

Det blev dessutom finländskt även på bronsplats, genom Krista Pärmäkoski – som i sin tur var 0,1 sekunder före ryskan Natalia Neprjajeva.