Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Varför tog 15-åriga OS-stjärnan hjärtmedicin?

Ryska konståkningsstjärnan Kamila Valieva, 15, har testats positivt för ett dopningsklassat läkemedel som används för att behandla hjärtproblem. Det förbryllar medicinska experter.
Konståktning • Publicerad 12 februari 2022
Kamila Valieva, 15, kan kanske ha haft otillåtna fördelar av trimetazidin, men experter är inte helt säkra på det.
Kamila Valieva, 15, kan kanske ha haft otillåtna fördelar av trimetazidin, men experter är inte helt säkra på det.Foto: Natacha Pisarenko/AP/TT

Valieva lämnade det positiva dopningstestet i Ryssland den 25 december, men först den 8 februari bekräftades provsvaret i ett internationellt godkänt laboratorium i Stockholm, enligt den internationella testningsorganisationen ITA.

Om den unga stjärnan fälls för dopning riskerar det ryska laget att fråntas OS-guldet i lagtävlingen och supertalangen kan stoppas från den individuella tävlingen i nästa vecka, där hon är guldfavorit.

Vissa experter skeptiska

Annons

I centrum för dopningsskandalen står hjärtmedicinen trimetazidin, som ibland även kallas TMZ, en otillåten substans i idrottssammanhang. Men hur skulle läkemedlet ha kunnat hjälpa den 15-åriga Kamila Valieva?

– Det är på listan över förbjudna läkemedel till följd av den metaboliska effekten. Det är till en början en hjärtmedicin för att behandla kärlkramp, förklarar Malcolm McLeod, kemilektor som forskar kring dopning och medicinsk kemi vid Australian National University.

Trimetazidin används för att förebygga kärlkramp, som orsakas av ett minskat blodflöde till hjärtat. Det är ett så kallat metaboliskt medel, som påverkar ämnesomsättningen, och tros skydda mot en minskad blodtillförsel till hjärtmuskeln.

Men substansen används också för att behandla yrsel och tinnitus och vissa synrubbningar, enligt den Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA.

– Vad den gör är att den förändrar sättet hjärtat får sin energi på. I stället för fettsyror så använder hjärtat glukos, och då krävs mindre syre. Så på det sättet kan det vara bra för idrottare, om du använder mindre syre för att få energi är det positivt, säger McLeod.

Hur stor är då effekten för en idrottare i världsklass? McLeod vågar inte svara på det, och andra experter är inte helt säkra. En del tror att den främst borde ha betydelse för uthållighetsidrotter som cykling, rodd och långdistanslöpning.

– Chansen att trimetazidin skulle ha hjälpt hennes framträdande är, enligt min åsikt, noll, säger Benjamin Levine, professor i träningsvetenskap vid University of Texas Medical School, till The New York Times.

Michael Joyner, en annan expert på området vid ansedda Mayo Clinic, ställer sig också frågande.

– Jag kan inte tänka mig att en konståkare tar det här läkemedlet. Det är ett enda stort huvudbry, säger han till NBC News.

Förbjöds 2014

Medicinen skrevs upp på listan för otillåtna preparat under tävling 2014, och förbjöds även utanför tävling 2015.

Annons

– Innan substansen listades verkar det ha varit en hel del idrottare som tog den. Det var en av anledningarna till att man satte upp den på förbudslistan, säger McLeod och fortsätter:

– Jag tycker att det är lite överraskande att någon på den här nivån skulle testa positivt under en tävling och ha läkemedlet i sig, säger McLeod.

"Inte oväsentlig"

Enligt The New York Times skulle substansen kunna ha betydelse under andra halvan av konståkarnas program, när bonuspoäng ges för hopp. Läkemedlet ska normalt tas dagligen, och antagligen försvinner det ut ur kroppen på några dagar.

– Det är antagligen inte en långvarig effekt, eftersom man tar den två gånger om dagen vid kärlkrampsbehandling. Om man vill att det ska vara effektivt vill man säkert ta den på tävlingsdagen, kanske inte flera veckor innan, säger McLeod.

Men trimetazidin kan också ha haft en mer indirekt effekt, att den hjälpt Valieva att träna hårdare och återhämta sig snabbare.

– Så länge man har tillräckligt med glukos i kroppen är det antagligen ett bra sätt att förbättra prestationen. Det kan ha använts för att man ska orka träna mer, det kanske är det som hänt här, säger McLeod.

Idrotts- och narkosläkaren Robby Sikka, som bland annat arbetat med NFL- och NBA-lag, poängterar också den psykologiska effekten.

– Om det fick henne att få ett ökat självförtroende att göra de hopp hon gjorde, så är medicinens effekt inte oväsentlig för hennes prestation, säger han till The Washington Post.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons