Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Kalmar vann i Göteborg efter sen vändning

Närmare 60 allsvenska matcher. Nu äntligen också allsvensk målskytt.
Carl Gustafssons mål blev början till Kalmar FF:s vändning mot IFK Göteborg.
Fotboll • Publicerad 2 maj 2022
Kalmar FF vände och vann på Gamla Ullevi.
Kalmar FF vände och vann på Gamla Ullevi.Foto: Adam Ihse/TT
Bertil "Bebben" Johansson hyllades inför matchen.
Bertil "Bebben" Johansson hyllades inför matchen.Foto: Adam Ihse/TT

Kalmar FF har blivit ett riktigt mardrömsmotstånd för IFK Göteborg, som inklusive måndagskvällen bara vunnit en av de senaste tio matcherna mot östkustslaget.

Det satt dock rätt långt inne den här gången.

Annons

Det var bara minuter kvar av ordinarie speltid när Kalmar fick två vassa chanser i rad. Den första räddade IFK-backen Oscar Wendt på mållinjen, men på den andra gjorde Romario gästernas segermål.

Dessförinnan hade Carl Gustafsson sett till att Kalmar kom in i matchen igen, efter en rätt svag första halvlek.

Gustafsson fick bollen någon meter utanför straffområdesgränsen bara några minuter in i den andra halvleken.

Kalmarmittfältaren spelade sin 59:e allsvenska match – nu kom första målet, med ett tungt distansskott längs marken mot den vänstra stolproten.

– Målet är så klart viktigt. Men vår start är nog lika viktig, att vi kommer ut och spelar vårt spel lite mer. Vi glömde kanske det lite i första halvlek, säger han.

TT: Hur viktigt var målet för dig själv då? Efter nästan 60 matcher kanske det var dags, eller?

– Nja, det är ju inte det att jag har jagat ett mål. Jag visste att om jag spelar mitt spel och så kommer det att komma, säger Carl Gustafsson.

– Det är klart att man vill göra mål, men sedan måste man veta vad ens bästa egenskaper är. Det är för mig kanske mer att sätta upp andra i bättre lägen.

"Som på träning"

"Blåvitt" inledde piggt och tryckte på för ett snabbt ledningsmål. Det dröjde drygt en halvtimme, men sedan hittade Oscar Vilhelmsson rätt.

Marcus Berg snodde åt sig bollen på vänsterkanten och klackade vidare till Tobias Sana, som i sin tur skickade vidare till Vilhelmsson.

Annons

Den 18-årige anfallstalangen fick med sig bollen i farten, rundade Ricardo Friedrich i Kalmarmålet och gjorde 1–0.

– Exakt den här har vi jobbat på så jäkla mycket jag och Sana, så det är skönt att den kommer. Exakt det där målet har vi gjort mycket på träning, så det är kul att den kommer, sade Oscar Vilhelmsson till Discovery+ i pausen.

"Bebben" hyllad

IFK Göteborg lyckades dock inte förvalta sin ledning utan fick till slut se sig besegrat av Kalmar ännu en gång.

– Det är klart att vi är jättebesvikna, samtidigt som vi har en bra motståndare, säger IFK-tränaren Mikael Stahre som konstaterar att "Blåvitt" tappade ledningen även senast, i 1–1-matchen mot Djurgården.

– Det är surt när vi leder och tappar, det är andra gången i rad på hemmabanan, säger han.

Inför matchen hyllade IFK Göteborg och supportrarna klubbikonen Bertil ”Bebben” Johansson, som gick bort i maj förra året, 86 år gammal.

”Bebben” spelade 461 matcher i anfallet för IFK Göteborg och gjorde 291 mål. Under sin tid i klubben tog han SM-guld både som spelare (1958) och som tränare (1969).

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons