Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Femlings blunder grusade svenska chanser

Peppe Femling sköt på fel tavla i det stående skyttet och grusade de svenska pallchanserna i herrarnas skidskyttestafett i tyska Ruhpolding.
Skidskytte • Publicerad 15 januari 2022
Peppe Femling sköt på fel tavla i Ruhpolding. Arkivbild.
Peppe Femling sköt på fel tavla i Ruhpolding. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sverige hade inte någon lyckad dag när herrarnas skidskyttestafett avgjordes. En riktig blunder på den första sträckan sänkte alla drömmar om en andra svensk stafettseger i Ruhpolding.

I gårdagens stafett blev det en imponerande andraplats för det reservbetonade svenska damlaget. Stina Nilsson, Mona Brorsson och Johanna Skottheim var pressade att leverera, bara två av dem kommer att få åka OS.

Annons

– Det är förstås mycket snack om OS och mycket press på de aktiva. Så att visa den här formen är fantastiskt bra, sade huvudtränaren Johannes Lukas till SVT.

Blunder av Femling

Samma press vilade inte på det svenska herrlaget. De fyra åkare som ställde sig på startlinjen i lördagens lopp är nämligen de enda svenska herråkare som tagits ut till OS.

Peppe Femling bommade två skott i liggande, och tappade lite mark på täten. I det stående blev det hjärnsläpp för Femling, som sköt sina första tre skott på fel bana.

– Jag fattar ingenting, vi kom in på ett långt led och det blev typ kaos. På något sett kopplar jag till bana 18 fast jag står på bana 17, säger Femling i SVT:s sändning.

Femling korrigerade efter sina första skott, men det blev en straffrunda. Värre blev det för Norge, vars tavla Femling sköt på. Eftersom skotten Femling sköt var träffar, kunde norrmannen Aleksander Fjeld Andersen inte fullfölja sin skytteserie. Resultatet blev ett totalt avhängt Norge som i efterhand fick ett två minuter stort tidsavdrag.

"Kan inte ge straff"

Eftersom Femling sköt resterande skott på sin egen bana och körde straffrundan, fanns det inget att straffa det svenska laget för.

– Vi kan inte ge några straff, det är bara en olycklig situation, säger tävlingsdirektören Borut Numar och medger att situationen var ovanligt komplicerad.

Men de svenska chanserna till en pallplacering var borta. Jesper Nelin, Martin Ponsiluoma och Sebastian Samuelsson förde upp Sverige till en slutlig åttondeplats, precis bakom Norge (efter tidsavdraget).

Vann tävlingen gjorde Ryssland, före Tyskland och Belarus.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons