Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Kinesiska hånas på sociala medier efter miss

Kinesiska konståkaren Zhu Yi hånas på kinesiska sociala medier, sedan hon fallit under korta programmet i lagtävlingen.
Olympiskt • Publicerad 8 februari 2022
Zhu Yi var i tårar efter hennes fall under korta programmet i lagtävlingen.
Zhu Yi var i tårar efter hennes fall under korta programmet i lagtävlingen.Foto: Natacha Pisarenko/AP/TT

Zhus fall innebar att Kina tappade från tredje till femte plats, och var på gränsen till att bli utslaget.

– Jag ville gråta under tävlingen och jag kunde inte hålla tillbaka tårarna mot slutet, sade hon till kinesisk media efter tävlingen.

Annons

På kinesiska sociala medier har det varit ont om sympati för 19-åriga Zhu, som växte upp i Los Angeles med kinesiska föräldrar och representerade USA under namnet Beverly Zhu. 2018 valde hon att byta land till Kina och gav upp sitt amerikanska medborgarskap.

Hennes bakgrund har vissa likheter med freeskiåkaren Eileen Gu, men där Gu hyllas i Kina verkar synen på Zhu vara annorlunda.

På Twitterliknande Weibo har hon hånats för att ha fallit, och andra har hackat på henne för att hennes kinesiska har brister. En likhet med Gu är däremot att även Zhu fått ta emot hat i USA över beslutet att byta land.

Weibo uppger att hundratals inlägg raderats och ett flertal konton stängts av. Hon får dock stöd från statliga nyhetsbyrån Nya Kina, som i ett inlägg skriver att unga skridskoåkare behöver tid och tolerans för att prestera bättre i framtiden.

"Gråt inte Zhu Yi, vi är med dig", skriver nyhetsbyrån.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons