Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Piteå-stjärnan: Det är inte rättvist

Piteå hoppades på bortaturnéer likt NHL-lagen. Men när spelschemat för säsongen nu kommit står det klart att laget får åka över 500 mil kors och tvärs genom landet med ett par extra tuffa veckor i slutet av juli.
Fotboll • Publicerad 1 juni 2020
"Det är en speciell situation, det vet ju alla, men serien måste ändå bli rättvis", säger Nina Jakobsson.
"Det är en speciell situation, det vet ju alla, men serien måste ändå bli rättvis", säger Nina Jakobsson.Foto: Pär Bäckström/TT

I fredags fick elitfotbollen grönt ljus att starta i mitten av juni efter coronapandemin och nu har Svenska fotbollförbundet publicerat ett nytt spelschema för damallsvenskan.

Den 28 juni startar serien med bland annat ett Skånederby mellan regerande mästarlaget Rosengård och Vittsjö. Piteå inleder borta mot nykomlingen Umeå.

Annons

Den gången är resan på bara drygt 20 mil för Piteå. Därefter blir det betydligt tuffare. Allra värst ser det ut under ett par veckor i juli där lagets schema ser ut som följer:

+ 12 juli: Uppsala, borta.

+ 15 juli: Linköping, hemma.

+ 19 juli: Vittsjö, borta.

+ 26 juli: Växjö, hemma.

+ 29 juli: Kristianstad, borta.

När man kommit ner till Kristianstad har man avverkat över 560 mil.

– Vi vet ännu inte riktigt hur vi ska resa, men om vi blir tvungna att åka buss då blir det ju ganska så tufft, säger Nina Jakobsson till TT.

– Det är ju inte rättvist skulle jag säga. Du kan ju inte åka raka vägen heller utan det tar flera dagar vilket kommer att påverka hur vi kan träna och alla sådana förberedelser, fortsätter hon.

"Borde tagit hänsyn"

När klubbarnas intresseorganisation Elitfotboll dam (EFD) började pusslandet med spelschemat sade generalsekreterare Tomas Hoszek till TT att man ville se om det fanns möjlighet att pussla ihop bortamatcher, likt en NHL-tour för lagen i norr.

Annons

Men när spelschemat nu är publicerat finns endast ett sådant tillfälle för Piteå: efter matchen mot Kristianstad en 29 juli möter man Rosengård i Malmö den 2 augusti.

Nina Jakobsson hade gärna sett fler sådana lösningar.

– Man tycker ju att det borde vara en grej man ska hänsyn till. Det är en speciell situation, det vet ju alla, men serien måste ändå bli rättvis. Framför allt handlar det om att vi ska kunna prestera på matcherna. Det är svårt att säga nu, men som det låter kommer det att bli tufft, säger hon.

Tomas Hoszek, generalsekreterare Elitfotboll dam (EFD) svarar nu på kritiken.

– Vi har försökt hjälpa Piteå och Umeå så gott det går när det kommer till att bygga årets spelschema. Det här är det bästa som kommit fram utifrån det arbete vi gjort. Det är väldigt många parametrar och väldigt mycket arbete nerlagt från förbundet. Enligt det program man använder sig av när man gör spelordningar så är det här det som är minst ogynnsamt.

Under veckan kommer man att ha ett spelordningsmöte med tävlingsavdelningen på fotbollförbundet och klubbarna.

– Under mötet kommer man att ta upp spelschemat och om det är något som inte funkar av någon anledning så kommer det att tas upp. Vår dialog med förbundet har varit att man ska vara så medgörlig som möjligt för att hjälpa och stötta i detta år som är så speciellt. Men vi kan inte komma ifrån att Piteå ligger där det ligger och men vi kommer göra allt vi kan för att stötta, säger Tomas Hoszek.

Piteå Tidningen skriver att klubben undersökt möjligheten att chartra ett plan – men att det är "uteslutet om inte någon miljonär hjälper till."

Seriens sista omgång är i nuläget planerad till den 15 november.

Fakta: Så startar damallsvenskan

Damallsvenskan startar den 28 juni med följande matcher:

Umeå-Piteå

Uppsala-Djurgården

Linköping-Växjö

Göteborg-Kristianstad

Rosengård-Vittsjö

KIF Örebro-Eskilstuna

Avsparkstider är ännu inte fastställda.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons