Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Köpta röster kan stoppa boxningen i OS

Köpta röster med ryska Gazprom-pengar kan avgöra boxningens framtid i OS.
Eller så har falska anklagelser redan avgjort fredagens ordförandeval i Internationella boxningsförbundet (Iba).
Boxning • Publicerad 12 maj 2022
Boxningen verkar vara förlorad som OS-gren. Här en match i damernas OS-turnering i Tokyo i fjol.
Boxningen verkar vara förlorad som OS-gren. Här en match i damernas OS-turnering i Tokyo i fjol.Foto: Buda Mendes/AP/TT

Det finns två kandidater till ordförandevalet i Iba. I ena ringhörnan den sittande ordföranden Umar Kremlev, Ryssland. I den andra nederländaren Boris van der Vorst.

Men kanske är ordförandevalet i Iba redan avgjort. En öststatsfalang i Iba fick på torsdagseftermiddagen igenom att västalliansens kandidater till ordförande- och styrelseposter utesluts. Detta genom falska anklagelser. I så fall finns bara en ordförandekandidat kvar – Umar Kremlev.

Annons

– Vi fick precis reda på det och våra advokater jobbar febrilt med en överklagan. Men hinner det inte komma ett beslut till i morgon och vi inte får vara delaktiga i beslutet så kommer vi att resa oss upp och gå, säger Sjöholm, ordförande i Svenska boxningsförbundet.

Svensk kandidat

Sjöholm är en av fem, inklusive ordförandekandidaten van der Vorst, från en allians som kandiderar till Iba. Alliansen består av USA, Nederländerna, Storbritannien, Frankrike, Schweiz och de nordiska länderna.

– Vårt mål är att rädda kvar boxningen i OS. Vi vill hjälpa Iba för att bättre kunna resonera med IOK och har inte alls hyllat en konkurrerande boxningsorganisation som ryssarna påstår, säger Sjöholm.

– De gör precis allt för att smutskasta och se till att vi inte kan påverka på det sätt som som ett demokratiskt förbund ska kunna göra.

Internationella olympiska kommittén (IOK) har i flera år haft problem med Iba vars tidigare ordförande hade kopplingar till organiserad brottslighet, läggmatcher, dopning och att förbundet har haft ekonomiska problem. Till OS i Tokyo i fjol fick Iba inte arrangera kvalen, utan IOK gick in och tog det ansvaret.

När Kremlev tog över 2020 lovade han förbättringar för att boxningen skulle få finnas kvar på OS-programmet efter 2024, men IOK har i ett brev till alla medlemsnationer uppgett att man inte är nöjd med arbetet som pågår i Iba och att boxningen nu ligger utanför programmet i Los Angeles 2028.

Enligt sajten Inside the games kan IOK kasta ut boxningen redan från Paris 2024 efter torsdagens besked om kandidaterna som inte tillåts ställa upp.

"Stora penningpåsar"

Sjöholm tror inte att IOK:s hot biter på de röstande även om det blir ett val med två ordförandekandidater och om de övriga fyra kandidaterna från västalliansen får vara med.

– Ryssland står med stora penningpåsar till alla de afrikanska länderna, några asiatiska länder och några sydamerikanska länder som har det svårt. Man köper röster. Så jag tror inte att vi är favoriter i det här valet, säger han.

Sjöholm säger att det är det ryska energibolaget Gazprom, huvudsponsor till Iba, som trots restriktionerna mot Ryssland och ryska företag lyckats få fram pengar att erbjuda för röster i valet.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons