Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Kravet: Radera legendarens landskamper

Anatolij Tymosjtjuk är Ukrainas meste landslagsspelare genom tiderna.
Men sedan Rysslands invasion av Ukraina har 42-åringen, i dag assisterande tränare i Zenit S:t Petersburg, varit tyst.
Nu vill det ukrainska förbundet annullera samtliga landskamper för den tidigare mittfältaren.
Fotboll • Publicerad 9 mars 2022
Anatolij Tymosjtjuk har flest landskamper genom tiderna för Ukraina. Den tidigare mittfältaren har varit tyst sedan Rysslands invasion av Ukraina – och nu vill det ukrainska fotbollsförbundet att hans landskamper stryks. Arkivbild.
Anatolij Tymosjtjuk har flest landskamper genom tiderna för Ukraina. Den tidigare mittfältaren har varit tyst sedan Rysslands invasion av Ukraina – och nu vill det ukrainska fotbollsförbundet att hans landskamper stryks. Arkivbild.Foto: Angel Fernandez/AP/TT

”Sedan Rysslands invasion av Ukraina har Tymosjtjuk, den tidigare lagkaptenen för Ukrainas landslag, inte gjort något offentligt uttalande. Han har heller inte avslutat sitt samarbete med angriparens klubb”, skriver det ukrainska fotbollsförbundets etik- och fair play-kommitté i ett uttalande på förbundets hemsida.

Tymosjtjuk har gjort 144 landskamper, fler än någon annan. Han har även blivit ligamästare i Ukraina (Sjachtar Donetsk), Tyskland (Bayern München) och Ryssland (Zenit S:t Petersburg).

Annons

Dessutom har han vunnit Champions League, Uefa-cupen och Uefas supercup. Mellan 2007 och 2009 spelade den tidigare mittfältaren för Zenit, vilket han även gjorde mellan 2013 och 2015. 2017 avslutade Tymosjtjuk karriären och han har sedan dess varit assisterande tränare för ryska storklubben Zenit.

Förbundets etik och fair play-kommitté begär följande till förbundsledningen:

+ Att Tymosjtjuk fråntas sin tränarlicens.

+ Att hanfråntas samtliga statliga utmärkelser och hederstitlar.

+ Att han fråntas samtliga inhemska titlar.

+ Att samtliga landskamper som han gjort annulleras.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons