Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Lämnade rysk bandy: "Det var pricken över i:et"

Adam Gilljam bröt med ryska storklubben Jenisej.
I fredags landade svensken i Stockholm.
Bandy • Publicerad 8 mars 2022
Adam Gilljam lämnade Hammarby för ryska Jenisej inför säsongen 2020–21. Nyligen bröt han med den ryska klubben och återvände till Sverige. Arkivbild.
Adam Gilljam lämnade Hammarby för ryska Jenisej inför säsongen 2020–21. Nyligen bröt han med den ryska klubben och återvände till Sverige. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Beslutet att bryta kontraktet med den ryska storklubben, som ändå hade löpt ut efter nuvarande säsong, togs för en dryg vecka sedan.

– Det var inga konstigheter, klubben var väldigt tillmötesgående och förstod situationen, även om de tyckte att det var tråkigt och det tycker jag också givetvis, säger Adam Gilljam till TT.

Annons

Den svenske landslagsstjärnans resa hem började med flyg från sibiriska Krasnojarsk till S:t Petersburg, därefter fortsatte den med en sju timmar lång bussresa till Helsingfors innan han flög hem till Stockholm.

– Resan gick bra, den var väldigt lång, jag tror fan jag var vaken i 35–40 timmar innan jag var hemma på fredagskvällen, man var rätt sliten då.

"Svårt att sätta sig in i deras situation"

Tankarna att lämna Ryssland har funnits tidigare.

– Men med den utvecklingen som är med Ukraina var det lite pricken över i:et, då kände jag att det kanske var bäst att åka hemåt.

TT: Hur upplever du att situationen var där borta den sista tiden?

– De ställena vi var på, i Krasnojarsk, det var ingenting man märkte någonting av så, mer än att det visades mycket på nyheter. Min ryska är dålig, jag tittar inte på rysk tv så mycket, men det diskuterades lite i laget, men grabbarna pratar ryska och då förstår jag inte så mycket.

– Men krig, oavsett var det är i världen ... det är klart det blir mer påtagligt när du är i ett land som startar ett krig. Man tänker mer på de som är i det, folk i Ukraina som flyr på riktigt, det är svårt att sätta sig in i deras situation. Så akut och allvarligt var det inte för en annan, långt ifrån.

TT: Var du orolig över den senaste tidens utveckling?

– Så kände jag väl aldrig, inte att det skulle hända något, det tycker jag inte att man upplevde. Vi var i Sibirien, väldigt långt bort från händelsernas centrum. Jag upplevde aldrig att man var orolig så.

Inga planer på att återvända

TT: Vad sade dina ryska lagkamrater?

Annons

– Jag hade inte så mycket dialog med dem om det, jag tror det kan vara svårt att diskutera sådana saker, med tanke på vilka medier vi läser och vilken medieinformation de får, det känns som att den diskussionen blir svår.

TT: Kan du tänka dig att återvända till Ryssland?

– Just nu har jag svårt att se att utländska idrottare kommer vara verksamma i Ryssland, det tror jag inte de kommer vara i någon sport.

– Rubeln har gått ner i källaren, det kommer kanske vara svårt ekonomiskt för klubbarna att ha utländska spelare. Just nu känns det som en icke-fråga att spela i Ryssland, sedan vet man aldrig vad som händer framöver. Jag trivdes jättebra i staden och föreningen och man har träffat mycket fina människor där borta.

Comeback i Hammarby?

Förra året blev det guld med Jenisej – men vad som väntar härnäst kan inte Gilljam svara på i dagsläget.

Vad vi vet är att han är omtyckt på Zinken.

– Jag har inte hunnit tänka jättemycket på det, det får man ta tag i de närmaste veckorna. Jag hoppas det kommer lösa sig framöver. Bandy ska jag spela någonstans i alla fall.

TT: Har du varit i kontakt med Hammarby eller Hammarby med dig?

– Vi har haft en dialog under åren jag varit i Ryssland, man känner folk i klubben, men det är inte mer än så än så länge.

TT: Det är inte helt uteslutet med en comeback i Hammarby i alla fall?

– Så är det ju, jag tycker väldigt mycket bra om Hammarby, det är väl alltid aktuellt för en annan, men det är lite saker som ska lösas, vi får väl se var det slutar, men det är klart att jag har bra känslor för klubben.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons