Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Lämnar Modo – satsar på OS-plats i bancykling

Erica Rieder lämnar Modo.
Backstjärnan satsar nu vidare – för att ta en plats i den kanadensiska OS-truppen i antingen bancykling eller rodd.
Ishockey • Publicerad 11 maj 2022
Backen Erica Rieder lämnar Modo för att försöka ta en plats i den kanadensiska OS-truppen – i bancykling eller rodd.
Backen Erica Rieder lämnar Modo för att försöka ta en plats i den kanadensiska OS-truppen – i bancykling eller rodd.Foto: Modo Hockey

25-åriga Rieder, poängbäst bland Modos backar den gångna säsongen, anslöt till klubben 2019 och hade ett optionsår kvar på sitt kontrakt, men valde att tacka för sig.

Nu börjar i stället satsningen på att slå sig in i den kanadensiska truppen för antingen bancykling eller rodd i sommar-OS i Paris 2024.

Annons

– Jag har alltid haft drömmen att ta mig till OS. Kanadas ishockeylandslag är typ inte längre ett alternativ för mig och jag känner att jag är en tillräckligt bra idrottare för att kanske byta till en annan sport, det är det jag strävar efter just nu, säger Rieder när TT når henne hemma i Kanada.

Modos sportchef Björn Edlund:

– Erica är en extrem tävlingsmänniska med väldigt bra fysvärden. Förra året var hon i väg och gjorde några tester inför något kanadensiskt program där du kan få möjligheten till ett typ av stipendium och vara med i någon träningsgrupp inför OS. Hon krossade i princip allt motstånd.

"Galen upplevelse"

Förra helgen var Rieder med och testade bancykling med det kanadensiska landslaget.

– Det var en galen upplevelse, säger hon.

TT: Det är två väldigt olika sporter.

– Väldigt olika. Det känns lite mer naturligt med cykel för min del, jag har varit mycket mer på en cykel tidigare i livet och just nu känns det som rätt väg att gå.

– Målet är att ta sig till landslaget nästa år förhoppningsvis (i bancykel). När jag säger det högt låter det helt galet, men det är målet. Och sedan får vi se vad som händer. Men Paris 2024 är målet – och går inte det så är det OS efter det.

TT: OS 2028 alltså?

– Jag är ganska tävlingsinriktad av mig. Risken finns att jag inte blir utvald (till Paris-OS), men vid den punkten har jag förmodligen tränat så hårt och om jag tar mig till landslaget kommer jag fortsätta att pusha för att nå nästa OS.

Hyllas av Modo

Annons

Björn Edlund berättar att han hade en bra och öppen dialog med Rieder hela säsongen och han önskar henne all lycka till.

– Jag tycker det är svinhäftigt, hon förtjänar verkligen att få uppleva det här och jag hoppas verkligen att hon lyckas ta en OS-plats och få representera sitt land.

– Rieder är en fantastisk människa både på och utanför isen, hon har betytt extremt mycket för den här verksamheten. Det är en kulturbärare också. Man ser mestadels vad hon gör på isen, men jag tror att Rieder betyder ännu mer utanför isen.

Inget lätt beslut

Att lämna ishockeyn var däremot inget lätt beslut.

– Absolut inte, ishockey har varit mitt liv sedan jag var fyra, det var ganska känslosamt att lämna Modo det här året, med den gruppen vi hade, vi kom varandra väldigt nära, säger Rieder.

– Framför allt efter sista matchen, i och med att det kanske kan ha varit min sista ishockeymatch. Men jag tycker det är det rätta beslutet med tanke på min dröm att nå OS. Jag tror att möjligheten att återvända till ishockeyn alltid kommer finnas där, men nu känner jag att tiden är rätt att försöka jaga den här drömmen.

Edlund är i alla fall säker på sin sak. Om Rieder inte skulle lyckas ta en OS-plats är dörren till Modo alltid öppen.

– Oavsett hur det ser ut hos oss, om Erica är intresserad av att komma tillbaka eller inte, så kommer vi lösa det, säger han.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons