Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Två F och ett H – det är nya Frölunda

Två F som omger ett H. Så ser Frölunda Hockeys nya klubbmärke ut. Enkelt och, hoppas klubben, snyggt på tröjor och kepsar.
Det blir inget nytt tillnamn i stället för Indians.
Ishockey • Publicerad 2 februari 2022
Två hockeyhandskar i form av F omger ett H i Frölundas nya klubbmärke.
Två hockeyhandskar i form av F omger ett H i Frölundas nya klubbmärke.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Klubbmärket tas i bruk inför nästa säsong. Men det kan dröja lite innan alla ungdomslag hinner byta.

Det var redan i september 2020 Frölunda HC meddelade att man skulle skrota tillnamnet Indians och ta bort den fjäderskrudsprydda indianen ur klubbmärket.

Annons

Indians är sedan ett tag borta ur SHL:s spelprogram, och Frölundas hemsida har fått en ny adress. Men det nya klubbmärket har dröjt till nu. Indianen finns kvar, bland annat på matchtröjorna, under en övergångsperiod som fortfarande pågår.

Det fanns ett förslag klart redan efter några månader. Men klubbens styrelse var inte nöjd, och gav projektet mera tid. Sedan kom pandemin, som gav alla inblandade mycket annat att bekymra sig över och tänka på.

Väntan har medfört ett allt större intresse. Onsdagens presentation var mycket välbesökt av medier. Spelare, ledare, supportrar och sponsorer fanns också med.

En tanke med klubbmärket har varit att spinna runt klubbens devis "framåt – tillsammans".

Tyst i lokalen

Men när märket till slut visades upp på presentationen, blev det tyst i lokalen.

– Jag tycker det är ganska platt. Det känns inte så mycket Frölunda, säger Daniel Persson, tidigare ordförande i supporterklubben Goa Gubbar.

– Det där kommer att försvinna i all reklam på tröjorna, befarar han.

Omkring 700 förslag kom in till in till de grupper som arbetat med att ta fram den nya symbolen. De har haft en viss påverkan.

– Man vill gärna inrama det med en cirkel. Man vill gärna att klubbens fullständiga namn finns med, säger Mats Grauers, ordförande i Frölunda, om förslagen.

I ett tidigt skede funderade man på att ta fram någon ny figur som klubbsymbol, och kanske tillnamn. Men den tanken övergavs efter hand.

Annons

Stadsnamnet Göteborg finns inte i klubbmärket.

– Men det kan komma med när vi spelar internationellt, påpekar Mats Grauers.

Anklagas för plagiat

Under onsdagseftermiddagen fortsatte loggan att få kritik. Bland annat nåddes förra alpinstjärnan Frida Hansdotter, som i höstas lanserade ett klädmärke med en förvånansvärt lik logga, av röster som menade att hockeyklubbens nya symbol är en kopia av hennes – och just nu ser man över om det kan bli fråga om plagiat.

"Vi är riktigt nöjda över vår logotyp. Därför är det lite roligt att kunna inspirera Frölunda till deras nya logga. Men jag håller med om att den är väldigt lik och många har reagerat på den och hört av sig. Vi har en intern dialog just nu om hur vi ska förhålla oss", skriver Hansdotter i ett sms till Aftonbladet.

Frölunda är inte ensamma om att ha bytt ut tillnamn och symboler som Nordamerikas ursprungsbefolkning uppfattat som kränkande.

I USA heter basebollaget i Cleveland numera Guardians. I Washington har laget som spelar amerikansk fotboll nu meddelat att det nya namnet blir Commanders.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons