Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Legendariske förbundskaptenen Bengt Johansson död

Tidigare förbundskaptenen för det svenska handbollslandslaget Bengt Johansson har avlidit efter en tids sjukdom, meddelar Svenska Handbollsförbundet.
"Bengan" ledde Sverige till bland annat två VM-guld, fyra EM-guld och tre OS-silver. Han blev 79 år gammal.
– Handbollen blev oerhört folkkär under hans tid, säger Stefan Lövgren.
Handboll (TT) • Publicerad 9 maj 2022
Bengt Johansson har avlidit, meddelar Svenska Handbollsförbundet. Arkivbild
Bengt Johansson har avlidit, meddelar Svenska Handbollsförbundet. ArkivbildFoto: Roger Lundsten / TT

"Bengan" ledde Sverige till bland annat två VM-guld, fyra EM-guld och tre OS-silver.

Efter en avslutad spelarkarriär som innehöll fyra SM-guld och 83 landskamper för Sverige tog han över landslaget 1988.

Annons

Laget dubbades till "Bengan Boys" och blev ett av de mest älskade landslagen i landet. VM-guldet 1990 följdes upp med ytterligare ett VM-guld 1999 samt fyra EM-guld 1994, 1998, 2000 och 2002. I OS blev det silver 1992, 1996 och 2000.

– Jag vet inte riktigt vad jag ska säga, man blir oerhört tagen, även om man visste att han hade kämpat ett bra tag. Jag förknippar honom med oerhört mycket av min karriär, säger Stefan Lövgren som i dag är vd för svenska handbollslandslaget.

TT: Hur minns du honom?

– Med oerhörd värme som personen Bengt Johansson. Han såg dig alltid som individ även om vi höll på med lagidrott, han hade alltid ett gott öga för att alla skulle må bra, det är det som känns som de viktigaste delarna som man får ta med sig som varma minnen – förutom det vi upplevde på plan tillsammans.

"Har en oerhörd betydelse för svensk handboll"

"Bengt Johansson är för alltid en framträdande del av svensk handbolls historia och finns i svensk handbolls hjärta", skriver handbollslandslaget på sin hemsida.

Lövgren håller med. "Bengan" har betytt enormt mycket för svensk handboll.

Det talar sitt egna språk, alla framgångar, hur oerhörd folkkär handbollen blev under hans tid. Han har lett landslaget till framgångar under så många år, naturligtvis har han en oerhörd betydelse för var svensk handboll står i dag, säger Lövgren till TT.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons