Liverpool till final – reste sig efter chockstart

Liverpool är klart för Champions League-final, men det blev svettigare än väntat.
Villarreal rivstartade semifinalreturen och gick mot en sensation, innan Liverpool ryckte upp sig och vann med 3–2 (5–2 totalt).
Fotboll • Publicerad 3 maj 2022
Liverpools Fabinho, till vänster, firar sitt viktiga reduceringsmål borta mot Villarreal tillsammans med lagkamraten Mohamed Salah.Foto: Alberto Saiz/AP/TT

Hemma på Anfield var Liverpool överlägset, och 2–0-segern i den första semifinalmatchen mot Villarreal var klart i underkant. Det var också ett bräckligare försprång än många hade anat, det visade sig omedelbart i returen på El Madrigal.

Var det favoriten Liverpool som underskattade sitt motstånd? Eller var det en underdog som bestämt sig för att ge skrällen en chans?

Oavsett vad stod det 1–0 till Villarreal redan innan matchuret nått tre minuter.

Pervis Estupiñán slog ett inlägg från vänster som hittade Étienne Capoue vid den bortre stolpen. Fransmannen hade nog själv tänkt att trycka in ledningsmålet, men felträffen som följde blev i stället en perfekt passning till Boulaye Dia som fick öppet mål.

Utjämnat i paus

Villarreal gjorde en stark första halvlek, och några minuter före paus gav det utdelning på nytt.

Capoue visade att han behärskar annat än snedsparkar när han i den 41:a minuten slog inlägget till Francis Coquelin som flög upp och nickade 2–0 till hemmalaget. Därmed var det utjämnat och vidöppet i semifinalen.

Liverpool gick inte att känna igen i den första halvleken, och kanske var en återsamling i omklädningsrummet precis vad Jürgen Klopps mannar behövde. För efter halvtidsvilan orkade inte Villarreal riktigt stå emot längre.

I ytterligare en kvart höll hemmalaget jämna steg, men när Liverpool väl spräckte nollan så gick det fort utför för de gulklädda spanjorerna.

Fabinho reducerade till 1–2 i den 62:a minuten, framspelad av Mohamed Salah. Och bara fem minuter senare var det Luis Díaz – colombianen byttes in efter paus och gav Liverpool välbehövlig energi – som sprang sig fri och nickade in 2–2.

Tufft motstånd väntar

Tvåmålsförsprånget i sammandraget var återställt, och i den 74:e minuten hade Liverpool dessutom vänt till ledning i själva matchen. Villarreals målvakt Gerónimo Rulli gjorde en missbedömning när han sprang ut långt för att möta en långboll, och fick se Sadio Mané vara steget före.

Med motståndarmålvakten ur vägen kunde Liverpoolanfallaren enkelt sätta kurs framåt och rullade snart in 3–2 i öppet mål.

Efter sammanlagt 5–2 är Liverpool klart för sin första Champions League-final sedan säsongen 2018–2019 då man tog hem turneringen.

I finalen på Stade de France utanför Paris den 28 maj väntar vinnaren i det andra semifinalmötet. Där har Manchester City en 4–3-ledning att gå på mot Real Madrid, inför onsdagens retur i Madrid.