Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Tog lagkamratens handskar – blev finalhjälte

Jack Connollys handskar.
Är det svaret på Einar Emanuelssons förvandling i SM-finalen i ishockey?
Ishockey • Publicerad 3 maj 2022
Einar Emanuelsson har klivit fram i finalserien.
Einar Emanuelsson har klivit fram i finalserien.Foto: Pär Bäckström/TT

Han har skjutit och skjutit – och skjutit lite till. Men mål i massor har det knappast blivit.

Inför finalen mot Färjestad hade Einar Emanuelsson endast gjort ett enda mål på hela säsongen. Det sista målet i en 8–0-seger mot just Färjestad i december.

Annons

Men innan finalserien skulle dra i gång fick 25-åringen hål i sina handskar och testade därför lagkamraten Jack Connollys. Ett lyckokast, visade det sig.

Tidig tremålsledning

I den första semifinalen, när Luleå vann med 4–1, gjorde han mål. Och under tisdagskvällen gick det ännu bättre. Emanuelsson, som spelade med Linus Omark och Juhani Tyrväinen, satte 3–0 i första perioden och i förlängningen klev han sedan fram och avgjorde hela tillställningen.

– Jag tog dem inför finalserien. Jag får ta hans gamla redan till början av nästa säsong, säger han.

TT: Du lär väl inte byta tillbaka nu?

– Absolut inte. Han får inte tillbaka dem, säger han.

Luleå satt på en tremålsledning efter en kvart och såg ut som ett helt annat lag än i 0–4-förlusten i Karlstad i måndags.

Men Färjestad växlade upp och kom i kapp. I en match som präglades av fysisk slutspelshockey med heta duster, gruff och ordväxlingar spelarna emellan lyckades Färjestad få till en sen kvittering med sex minuter kvar.

Michael Lindqvist föll i en situation med Isac Brännström. Publiken skanderade "filmare, filmare, filmare", något man hade gjort flera gånger under matchen. Men utvisning blev det och samme Lindqvist skulle dessutom kvittera till 4–4 i det numerära överläget.

Men det blev en Luleåkväll i dur.

I förlängningen klev Einar Emanuelsson fram med sitt andra mål för kvällen och såg till att Luleå har 2–1 i matcher. Emanuelsson har nu gjort fyra mål den här säsongen – samtliga mot Färjestad.

Annons

– Det är jäkligt skönt att vinna till att börja med. Sedan är det självklart roligt att bidra och göra poäng. Det är lite svårt att ta in, jag har liksom gjort fler poäng i dag än vad jag gjorde under hela säsongen. Jäkligt kul, säger Emanuelsson.

Missnöjd med starten

Färjestads Tomas Mitell var nöjd med hur hans lag arbetade sig i kapp, men desto mer missnöjd med en ny förlust.

– Tuff start men en stark comeback. Vi biter ihop och ger oss själva en hygglig chans till seger. Vi behöver vara bättre från start och ta med oss att vi hade en bra comeback. "Overtime" är mycket slump men ett snyggt mål och vi får gratulera Luleå, säger Färjestads tränare Tomas Mitell.

Nästa match spelas i Karlstad på torsdag.

Fakta: SM-finalerna i ishockey

Lördag 30/4: Luleå–Färjestad 4–1 (1–1, 0–0, 3–0).

Måndag 2/5: Färjestad–Luleå 4–0 (2–0, 1–0, 1–0).

Tisdag 3/5: Luleå–Färjestad 5–4 (3–1, 0–1, 1–2, 1–0)

Torsdag 5/5: Färjestad–Luleå 19.30.

Lördag 7/5: Luleå–Färjestad 15.15.

Måndag 9/5: Ev Färjestad–Luleå 19.30.

Torsdag 12/5: Ev Luleå–Färjestad 19.30.

Luleå leder med 2–1 i matcher.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons