Luleå segrade i norrderbyt: "Enormt skönt"

I ett adrenalindoftande norrderby med slutspelskänsla var det Luleå som till slut kunde bortabesegra Skellefteå med 4–2. Segern var lagets fjärde i rad på bortais.
Det avgörande målet gjordes i powerplay av årets sensation Pontus Andreasson mitt i den tredje perioden.
Ishockey • Publicerad 8 mars 2022
Luleås Pontus Andreasson (mitten) gjorde 3–2-målet i segern mot Skellefteå. Arkivbild.Foto: Pär Bäckström/TT

Han kom från allsvenska Björklöven till den här säsongen och har tagit för sig rejält. Målet var hans 17:e och tillsammans med veteranen Linus Omark har 23-åringen producerat makalösa 23 poäng de senaste sex matcherna. Den tredje länken i kedjan, Juhani Tyrväinen, gjorde för övrigt Luleås 2–1-mål i den andra perioden.

– Ja, herregud. Kul att spela med sådana spelare, det är bara att hålla klubban i isen. Hoppas det här håller i sig, säger Pontus Andreasson.

Efter en blixtrande men mållös matchupptakt från Skellefteås sida gled initiativet successivt över till Luleå.

Stjärnbacken saknades

Men alla i den fullsatta arenan utom den röststarka bortaklacken fick i början av den andra perioden jubla när Melker Karlsson läckert framspelad av Joakim Lindström gav Skellefteå ledningen med 1–0.

Skellefteå saknade sin kanske allra viktigaste spelare, backgiganten Jonathan Pudas som skadade sig på måndagens träning, men hade flera gånger bud på ytterligare mål innan Luleå gjorde 1–1.

Kvitteringen kom på kontring sedan Skellefteå i momentet innan hade varit millimetrar från nätkänning, i stället kunde Julius Honka slå in målvaktsreturen på sitt eget skott.

Luleås ledningsmål gjordes strax efteråt av Juhani Tyrväinen, fint framspelad rakt igenom boxen av Linus Omark.

Med sitt 21:a mål för säsongen kunde Skellefteås Linus Karlsson en bit in i den tredje perioden kvittera Luleås ledning, men till ingen nytta.

Sågade domarna

Han var oerhört besviken efteråt, inte minst på domarna:

– Är så jävla trött på domarna och på att förlora. Som spelare är det svårt att veta vad som gäller när de ibland friar för grova slashingar och ibland tar utvisning när man knappt rör dem, säger Linus Karlsson.

I numerärt överläge kunde så Pontus Andreasson efter 10.02 avgöra matchen till Luleås fördel med ett skott från backposition.

– Fick ett bra pass från (Sami) Lepistö och det var bara klippa till, säger segerskytten.

På samma poäng

Skellefteå har nu förlorat fyra av sina fem senaste matcher.

– Att vinna derbyn är viktigt men vi schabblar för mycket med pucken. Tycker ändå vi visar mer lejonhjärta än i de senaste matcherna. Men vi behöver vinna hockeymatcher nu, säger Skellefteås tränare Robert Ohlsson.

4–2 gjordes på slutet i öppet mål av Jack Connolly.

Segern innebär att norrbottningarna nu går upp på samma poäng och strax bakom Skellefteå i toppen av tabellen.

– Vi har dem i en match till. Hoppas vi kan få med oss lite poäng innan dess så att vi kan rycka ifrån dem sedan, säger Pontus Andreasson.