Malmö höll undan till årets första seger

Malmö hade inte vunnit en SHL-match sedan i fjol.
Laget var på väg att tappa en klar ledning borta mot Växjö, men lyckades till slut knyta ihop säcken innehållande tre poäng.
Ishockey • Publicerad 5 februari 2022
Malmö firar i det som blev första segern sedan årsskiftet.
Malmö firar i det som blev första segern sedan årsskiftet.Foto: Mikael Fritzon/TT

Det är en kraftig underdrift att kalla Malmös matchinledning för kanonstart. Marcus Sylvegårds 1–0-puck, 1.24 in i matchen, var närmast perfekt placerad i Växjömålvakten Adam Åhmans vänstra kryss.

Att just Sylvegård, som förra säsongen spelade i Växjö och vann SM-guld, hittade rätt i sin gamla hemmaborg var ingen slump.

– Jag gillar den här arenan, den kommer alltid att vara speciell för mig, säger han till TT.

Några byten senare förvaltade Malmö fem minuters spel i powerplay så pass väl att man plötsligt ledde matchen med 3–0, efter mål av Carl Persson respektive Lance Bouma.

"Märklig match"

Efter den första pausen reducerade Växjös Joel Persson till 1–3. Men strax senare utökade Lars Bryggman gästernas ledning.

– En märklig match, säger Joel Persson till TT.

Mål av Robert Rosén respektive Andrew Calof tog Växjö tillbaka in i poängkampen.

När den tredje perioden startade stod det 3–4 på resultattavlan. Carl Perssons andra mål i matchen, som innebar förnyad tvåmålsledning, blev till en tillfällig lättnad för Malmös spelare.

Joel Perssons andra mål för kvällen betydde 4–5 på tavlan och läget såg åter kritiskt ut för Malmös del.

– Sista perioden blev lite berg och dalbana rent mentalt för oss, men jag tycker att vi reder ut det på ett bra sätt, säger Malmös tränare Tomas Kollar.

Med knappt tre minuter kvar att spela fick Kollars lag sista ordet. Malmö vände spelet snabbt och Eric Engstrand avslutade anfallet på bästa sätt. Carl Söderberg fastställde sedan slutresultatet i tom kasse.

– Riktigt skönt. Vi har tappat ledningar vilket satt sig mentalt, säger Marcus Sylvegård.

Lite andrum

Inom Växjölaget var det inte lika muntert efter slutsignalen.

– Det gäller att spela smart i 60 minuter om man vill vinna matcher i SHL. Sju insläppta mål, det här funkar inte om vi vill gå långt i vår, summerar Joel Persson Växjös insats denna afton.

För Malmö innebär segern lite andrum i form av fyra poängs marginal till jagande Timrå under kvalstrecket. Marcus Sylvegård betonar dock att en fluga inte gör någon sommar och att en vinst inte gör någon succé.

– Det gäller att börja bygga en grund med några vinster, säger han.