Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Måltjuven Nyman: "Otroligt skön vinst"

Först tre raka förluster – nu tre raka segrar.
IFK Norrköping har fått kontakt med den allsvenska toppen.
Fotboll • Publicerad 9 maj 2022
IFK Norrköpings Christoffer Nyman jublar med lagkamrater efter segermålet borta mot Helsingborg.
IFK Norrköpings Christoffer Nyman jublar med lagkamrater efter segermålet borta mot Helsingborg.Foto: Anders Bjurö/TT

IFK Norrköping fick en mardrömsstart på årets allsvenska säsong med tre raka förluster, men laget stoppade blödningen via 1–1 borta mot Häcken i den fjärde omgången.

Nu är östgötarna i stället på ett vinnarspår. Den knappa 1–0-segern borta mot nykomlingen Helsingborg var Norrköpings tredje raka seger och laget står på tio poäng – sex efter serieledaren Hammarby.

Annons

– Otroligt skönt. Nu har vi gjort tre bra matcher på tre olika sätt, säger lagkaptenen Christoffer "Totte" Nyman.

"Oskicklig prestation"

Det var måltjuven Nyman som avgjorde på Olympia. Helsingborg hade precis tagit över matchen när 29-åringen slog med vänstern till från ingenstans när hemmalaget agerade passivt i eget straffområde.

– En oskicklig prestation från vår sida, säger Helsingborgstränaren Jörgen Lennartsson om målet.

"Totte" Nyman – allsvensk skyttekung 2020 (18 mål) – fick stora delar av fjolårssäsongen förstörd av två långdragna skador, men nu känns kroppen bra. Anfallaren har startat samtliga av Norrköpings matcher i allsvenskan denna säsong, men det var först i förra omgången som 29-åringen spräckte målnollan när det blev 2–0 mot Värnamo. Nu blev det en ny fullträff.

– Det är klart man vill hjälpa laget som anfallare och göra mål. Det blir bra för självförtroendet, säger Nyman.

TT: Självförtroendet i gruppen nu när ni har tre raka segrar och fyra matcher utan förlust?

– Vändningen kom egentligen i Kalmarmatchen där vi ligger väldigt lågt och gör en bra arbetarinsats. Vi krigar till oss tre poäng, därefter har det byggts fram ett nytt självförtroende hos oss, säger Nyman.

Även anfallskollegan Jonathan Levi och tränaren Rikard Norling lyfter fram Kalmarmatchen som en vändpunkt. Då gjordes en taktisk förändring.

– Folk har väl ändå insett att vi har spelat lite annorlunda. Vi har inte det höga försvarsspelet i man mot man i varenda sekvens. Ibland väntar vi på tillfället att gå och det är kanske därför spelet inte ser extra bra ut och vi därför inte har har bollen lika mycket. Samtidigt blottar vi oss inte lika mycket bakåt. Det är den balansen vi vill hitta, säger Jonathan Levi.

Nakendans i omklädningsrummet

Spelarna köpte Norlings idé om att göra en förändring. Om inte trendbrottet kommit tror Norling själv att han kanske inte hade haft kvar sitt jobb om förlusterna hade fortsatt att trilla in.

Annons

– Det viktiga var väl att vi behövde hitta ut från den här raden av förluster, annars hade jag nog inte suttit här bredvid Jörgen (Lennartsson), säger Norling.

I takt med alla segrar har även glädjen kommit tillbaka i Norrköpingstruppen.

– Vi stod inte och dansade nakna i omklädningsrummet för tre veckor sedan, säger Jonathan Levi med ett leende.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons