Mane hjälte när Senegal blev mästare

De afrikanska mästerskapens avgörande blev en riktig rysare.
I straffläggningen gav Liverpoolstjärnan Sadio Mane inte ens sin klubbkompis Mohamad Salah chansen.
Mane gjorde Senegal till mästare när han satte sin straff och gav landet segern mot Egypten med 4–2 på straffar (0–0 i förlängningen).
Fotboll • Publicerad 7 februari 2022
Senegals Sadio Mane avgjorde matchen genom att sätta sin straff.
Senegals Sadio Mane avgjorde matchen genom att sätta sin straff.Foto: Themba Hadebe/AP/TT

Det blev alltså stjärnspäckade Senegal, som aldrig tidigare har tagit titeln, som vann afrikanska mästerskapen, medan Egypten, med flest mästartitlar i sammanhanget, fick ett bittert avslut på turneringen.

– Det här bevisar att om du jobbar hårt, om du håller ut, så kommer du att få det du vill. Jag är väldigt känslosam för att Senegals folk har längtat efter den här pokalen i 60 år, säger förbundskapten Aliou Cissé till tv-bolaget Bein Sports.

Sadio Mane fick chansen att ge Senegal ledningen redan i den sjunde minuten, men Gabaski i Egyptenmålet räddade den straffen. Därefter var det framför allt Senegal som skapade lägen framåt, men den första halvleken blev mållös.

När det fortfarande stod 0–0 efter en timme bytte Egypten ut halva sin offensiv genom ett trippelbyte på vänsterkanten, utan att egentligen skapa så mycket mer. Och inte heller Senegals trippelbyte några minuter senare gav resultat, utan matchen gick till förlängning.

Det var då Egyptens fjärde match på raken som inte avgjorts på ordinarie tid – då lagets åttondels-, kvarts- och semifinaler till sist fått avgöras på straffar. Men någon trötthet kände lagkaptenen och Liverpoolstjärnan Mohamed Salah inte av inför finalen.

– Vi gör vad som än krävs, sade han enligt AFP då.

När förlängningen hade passerat hade det afrikanska mästerskapet fortfarande inte fått en mästare. Då hade dock två riktigt bra skott – ett för varje lag genom Bamba Dieng och Zizo – räddats och matchen återfått sin nerv.

Mane straffhjälte

Men till sist blev det upp till straffskyttarna – och målvakterna Edouard Mendy och Gabaski – att avgöra. Då börjar den riktiga rysaren.

Kalidou Koulibaly inleder för Senegal. Träff. Zizo, Egypten – också träff. 1–1.

Abdou Diallo träffar rätt, medan Egyptens Mohamed Abdelmonems skott går i stolpen och studsar ut. 2–1.

Bouna Sarrs straff räddas av Gabaski. Marwan Hambi sätter sin. 2–2.

Bamba Dieng sätter sin straff, medan Mohanad Lasheen får sin räddad av Edouard Mendy som slänger sig. 3–2 innebär där att Senegal har möjlighet att avgöra med sin nästa straff och missen ger starka reaktioner på den egyptiska bänken.

Då kliver Sadio Mane fram och sätter sin straff – och därmed, med 4–2 i straffläggning (0–0 i förlängningen), blir Senegal mästare innan Mohamed Salah ens fått chansen att skjuta.

Till egyptiernas stora besvikelse. Avslutningen på Stade d'Olembé i Kamerun blev känslosam.

Målvakten Gabaski utsågs till matchens lirare, men stod i tårar i tv efter förlusten.

– Vi kommer att samla oss efter detta. I dag lyckades vi inte vinna, men vi kommer att vara bättre nästa gång, sade 33-åringen till AFP.