Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Mogren: "Blir ju inget damlag kvar i landslaget"

Fem toppåkare i svenska damskidlandslaget gör på olika sätt egna upplägg inför nästa säsong.
Turbulensen oroar skidprofilen Torgny Mogren:
Skidor • Publicerad 1 juli 2022
Frida Karlsson (till vänster) och Maja Dahlquist (mitten) tillsammans med Moa Olsson i OS-byn i Peking i vintras. Arkivbild.
Frida Karlsson (till vänster) och Maja Dahlquist (mitten) tillsammans med Moa Olsson i OS-byn i Peking i vintras. Arkivbild.Foto: Heiko Junge/NTB/TT
Skidprofilen Torgny Mogren är orolig för utvecklingen inom damernas skidlandslag. Arkivbild.
Skidprofilen Torgny Mogren är orolig för utvecklingen inom damernas skidlandslag. Arkivbild.Foto: Bertil Ericson / TT

Det har varit oroligt i längddamlandslaget i vår och sommar med flera avhopp.

Linn Svahn kör ett eget upplägg på grund av sin skadade axel.

Annons

Frida Karlsson och Maja Dahlqvist kör själva, utanför landslaget, efter att inte kommit överens med ledningen om försäsongsupplägget.

Och i förra veckan blev det känt att Jonna Sundling och Emma Ribom visserligen är kvar i landslagets träningsgrupp, men att de kommer att åka på ett extra höghöjdsläger. Deras personlige tränare Magnus Ingesson ifrågasatte att landslaget inte kommer träna på hög höjd inför säsongen.

– Helst hade de väl tyckt att det hade varit bra att vara i Val Senales i oktober som vanligt. Men i år har ju landslaget läger i Vålådalen då i stället så det går ju inte, sade Ingesson till Expressen.

”Märklig situation”

Förra femmilsvärldsmästaren Torgny Mogren, numera Radiosportens expertkommentator, gillar inte det han ser i damlandslaget:

– När man hör att fler och fler bryter sig ur och gör sina egna upplägg blir det en märklig situation. Det blir inget damlag kvar i landslaget.

Mogren fortsätter:

– De bästa borde vara med. Det är vitsen med laget, sedan kommer nykomlingarna och ser hur tufft det är att träna och tillhöra världseliten. Det faller helt platt nu.

TT: Är du orolig för utvecklingen med damlaget?

– Ja, till viss del när det blir så många som hoppat av. Det känns så nu när det i stort sett inte finns några som är med på lägren.

Faller sönder

Angående Sundling och Riboms extra höghöjdsläger, säger Torgny Mogren:

Annons

– Det är också ett steg i form av att det måste finnas ett missnöje med hur träningarna bedrivs på träningslägren. Sedan vet jag inte om de är missnöjda med orter som är planerade. Det är lite märkligt att vi har hamnat i den här situationen.

– Det känns som att damlaget faller sönder. Men jag tror inte att det kommer att påverka sammanhållningen mellan tjejerna. Men sprickan mellan förbundet och individerna är inte bra, säger Mogren.

TT: Vad tycker du att man ska göra åt situationen?

– Det enklaste hade varit att ge dem den friheten att få köra sina egna träningar på lägren. Vissa vill köra lite mindre och andra vill träna ännu tuffare än planerat. Det måste han ha förståelse för.

Landslagschefen svarar

Landslagschefen Anders Byström betonar att det inte finns någon anledning att vara orolig för att avhoppen ska påverka resultaten i vinter då VM i Plancia är höjdpunkten.

– Presterar vi inte i vinter kan man börja bli orolig. Att vara orolig nu tycker jag är lite onödigt. För vår del känns det helt odramatiskt. Vi kommer att få ett bra landslag i vinter.

TT: Du har en utmaning med många viljor och åsikter kring landslaget.

– Så är det i alla jobb och alla idrotter. Det finns åsikter. Vi måste se vad som är bäst för både laget och för individerna. Det kan säkert finnas någon som vill stå utanför, men man måste se till vad som är vårt uppdrag. Det är att prestera resultat på vintern. Sedan finns olika vägar dit. Vi vill att landslaget ska vara den starkaste vägen dit i framtiden, säger Anders Byström.

Fakta: Avhoppen i damlandslaget i skidor

Sommaren 2021: Anna Dyvik hoppade av landslaget eftersom hon trivdes bäst med ett eget upplägg. Hon återvände dock till landslaget inför kommande säsong.

Maj 2022: Linn Svahn hoppade av landslaget och gör en försäsong anpassad för hennes skadade axel.

Maj 2022: Frida Karlsson och Maja Dahlqvist meddelade att de inte kommit överens med landslagsledningen och därför gör egen försäsongsträning utanför landslaget.

Juni 2022: Jonna Sundling och Emma Ribom meddelade att de genomför ett eget höghöjdsläger samtidigt som deras tränare Magnus Ingesson, i Expressen, har synpunkter på att inget höghöjdsläger finns i landslagets försäsongsprogram.

När tävlingssäsongen börjar är det tänkt att dessa åkare ska komma tillbaka till landslagsmiljön.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons