Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Nations League avslutas – allt du behöver veta

September 2021: Landslaget hyllades efter 2–1 mot Spanien i VM-kvalet, en prestation Janne Andersson rankade som en av de främsta under hans tid som förbundskapten.
Ett år senare: Efter VM-missen och en svag start på Nations League är tongångarna annorlunda.
Här är allt du behöver veta inför Nations League-avslutningen.
Fotboll • Publicerad 13 september 2022
Sverige riskerar att flyttas ned till C-divisionen i Nations League. Arkivbild.
Sverige riskerar att flyttas ned till C-divisionen i Nations League. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

+ Nya truppen

Vid lunchtid på onsdag presenterar fotbollsherrarnas förbundskapten Janne Andersson truppen till de avslutande två matcherna i Nations Leagues andradivision mot Serbien och Slovenien

Annons

Han lär bjuda på ett och annat överraskande namn, men också upprepa ett otillfredsställande faktum – det att allt för många av hans landslagsspelare får begränsat med speltid i sina klubblag.

+ Ställningen i Sveriges Nations League-grupp

Norge: 10 poäng (6–3 i målskillnad).

Serbien: 7 (7–4).

Sverige: 3 (5–6).

Slovenien: 2 (3–8).

Norge och Serbien gör upp om gruppsegern och avancemang till förstadivisionen.

Sverige måste hålla Slovenien bakom sig i sluttabellen, annars väntar nedflyttning till tredjedivisionen. Så sent som 2020 spelade Sverige i A-divisionen.

+ De slåss om segern

De fyra främsta lagen från A-divisionen går till semifinal och gör upp om slutsegern i juni nästa år. I nuläget toppas grupperna av Danmark, Spanien, Ungern och Nederländerna. Regerande mästarlaget Frankrike kan inte försvara sin titel.

Annons

+ Återstående matcher i Sveriges grupp

Lördag 24 september: Serbien–Sverige (20.45), Slovenien–Norge (18.00).

Tisdag 27 september: Sverige–Slovenien (20.45), Norge–Serbien (20.45).

+ Defensiva problem

Högerbacken Emil Krafth är långtidsskadad, lagkaptenen Victor Nilsson Lindelöf missade hela den senaste samlingen och spelade i förra veckan sin första hela match för Manchester United den här säsongen. Mittbackskollegan Joakim Nilsson är skadad och ordinarie vänsterbacken Ludwig Augustinsson har inte spelat en minut för Aston Villa.

+ Offensiva glädjeämnen

Det är offensivt glädjeämnena finns. Alexander Isak och Dejan Kulusevski bär i stor utsträckning landslaget och de spelar regelbundet – och framgångsrikt – för Newcastle respektive Tottenham i Premier League. Anthony Elanga, landslagsdebutant i somras, har fått speltid i sex av Manchester Uniteds tävlingsmatcher sedan säsongsstarten.

+ Spelsystemet

VM i Qatar i vinter spelas utan Sverige. Därför valde Andersson och hans medarbetare att experimentera och bygga för framtiden under Nations League i juni. Det tidigare utpräglade grundsystemet 4–4–2 ändrades till ett offensivare 4–3–3. Utfallet: en seger och tre förluster. Mängder av skador och återbud hade sin del i det hela, men flera spelare hade också svårt att anpassa sig till de nya direktiven.

– Det har varit en tuff samling, om jag ska vara ärlig. Vi har en del saker att jobba med, sade målvakten Robin Olsen.

Annons

Håller Janne Andersson fast vid sin linje?

+ Nationsval

Inför sommarens landskamper valde Edvin Kurtulus, Hammarbys mittback, att spela för Sverige i stället för Kosovo. Han fick debutera omgående. Isak Hien, som lämnat Djurgården för Hellas Verona, kan välja att spela för Ghana och Burkina Faso men bli inte förvånade om han tackar ja till Sverige och finns med i Anderssons Nations League-trupp.

+ Kritiken mot Janne Andersson

Kritiken kom smygande efter uttåget mot Ukraina i EM-slutspelet och har växt under året. Är han rätt man att leda den nya generation spelare som successivt tar över? Anderssons kontrakt sträcker sig över EM 2024, men skulle Sverige missa slutspelet i Tyskland är det tveksamt om han får – eller vill – fortsätta.

+ Årets sista landskamper

Sverige ska möta VM-nationen Mexiko i spanska Girona den 16 november. Därefter väntar ytterligare en landskamp på bortaplan men det motståndet är inte klart.

+ Nästa utmaning: EM-kvalet

Det är mars, när EM-kvalet (lottas i Frankfurt den 9 oktober) inleds, Janne Andersson hoppas få betalt för arbetet med laget under Nations League. Samtidigt måste han undvika att landslaget rasar ned i C-divisionen i Nations League.

Fakta: Landslagets facit senaste året

Landslagshösten 2021 inleddes med den uppmärksammade segern mot Spanien hemma på Friends arena. Ett år senare står landslaget med ett negativt facit.

Tävlingslandskamperna de senaste tolv månaderna:

2021:

Sverige–Spanien 2–1 (VM-kval).

Grekland–Sverige 2–1 (VM-kval).

Sverige–Kosovo 3–0 (VM-kval).

Sverige–Grekland 2–0 (VM-kval).

Georgien–Sverige 2–0 (VM-kval).

Spanien–Sverige 1–0 (VM-kval).

2022:

Sverige–Tjeckien 1–0 (playoff till VM).

Polen–Sverige 2–0 (playoff till VM).

Slovenien–Sverige 0–2 (Nations League).

Sverige–Norge 1–2 (Nations League).

Sverige–Serbien 0–1 (Nations League).

Norge–Sverige 3–2 (Nations League).

Vinster: 5.

Oavgjorda: 0.

Förluster: 7.

Målskillnad: 14–14.

Fotnot: Sverige vann playoffmötet med Tjeckien efter förlängning.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons