Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Nya coronabeskedet: "Stoppa även breddidrotten"

I stort sett all elitidrott i Sverige har upphört på grund av coronakrisen.
Nu rekommenderar Folkhälsomyndigheten att även stora delar av breddidrotten ska avstanna.
– Vi vill att man ska skjuta upp matcher, träningsmatcher och cuper, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.
Riksidrottsförbundet (RF) rekommenderar idrottsrörelsen att följa Folkhälsomyndighetens råd om att inte spela några matcher.
Sport • Publicerad 1 april 2020
Vissa allsvenska lag har fortsatt spela träningsmatcher under coronakrisen. Sluta med det, uppmanar nu Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.
Vissa allsvenska lag har fortsatt spela träningsmatcher under coronakrisen. Sluta med det, uppmanar nu Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

– Det uppmanar jag alla idrottspersoner att följa. Det kan bli knepigt för dem som planerat matcher, men det är en samhällssolidaritetsfråga, säger ordföranden Björn Eriksson.

– Ur idrottslig synvinkel är det tråkigt och trist, men pandemibekämpningen går först. Vi kommer definitivt att följa detta, det är min klara uppmaning till idrottsrörelsen. Man kan också säga att vi är glada över att det inte rör träning, så att barn och ungdom och andra kan röra på sig. Det här handlar om tävlingsverksamhet och är ett pris som vi får betala helt enkelt.

Annons

För idrotten rekommenderas att all träning ska ske utomhus, matcher, träningsmatcher och cuper bör skjutas upp och idrotter som bygger på kroppskontakt ska ta en paus.

De senaste direktiven

Folkhälsomyndighetens rekommendationer för idrotten

I Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer finns även andra punkter som riktar sig till idrottsrörelsen:

• Undvik närkontakt vid idrottsutövande

• Träna utomhus när så är möjligt

• Begränsa antalet åskådare för att undvika trängsel

• Undvik onödiga resor i samband med idrottsutövande

Även om elitidrotten avstannat så har flera allsvenska fotbollslag spelat träningsmatcher och till exempel fotbollen har fortsatt på de lägre serienivåerna. De lag som kunnat följa rekommendationen om att folksamlingar inte ska vara större än 50 personer har spelat vidare.

– Idrott är lite komplicerat och vi vill naturligtvis att man ska fortsätta idrotta. Vi vill att människor ska röra sig utomhus, säger Carlson men konstaterar att sporter som kräver kroppskontakt ska tänka sig för.

Carlson nämnde brottning som ett exempel.

– Där måste man överväga om man ska bedriva den verksamheten, säger han.

Carlson vill också att idrottsklubbarna ska undvika att träna inomhus.

– Vi vill att det ska hållas utomhus, liksom andra idrottsaktiviteter.

Carlson meddelade rekommendationerna på en presskonferens tillsammans med socialminister Lena Hallengren (S).

Rekommendationerna är just det, rekommendationer från myndigheten. Det finns ingen möjlighet att straffa någon som arrangerar en fotbollscup eller en träning inomhus.

– Vi ser det mer som en tydlig normgivning. Lagstiftningen är uppbyggd på det viset. Vi förväntas hjälpa till och följa de bestämmelser som finns, säger Johan Carlson. (TT)

TT
Mikael Forsell/TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons