Nya svenska segrar i långloppscupen

Britta Johansson Norgren vann lördagens långlopp i Sydtyrolen.
Det blev svenska segrar även i söndagens lopp, Prato Piazza Mountain Challenge över 32 kilometer. Nu för Ida Dahl och Johannes Eklöf.
Skidor • Publicerad 9 januari 2022
Ida Dahl. Arkivbild.
Ida Dahl. Arkivbild.Foto: Ulf Palm/TT

Dahl tog sin första seger i långloppscupen Ski Classics efter en sekundstrid med norskan Astrid Øyre Slind som var 2,6 sekunder bakom. Trean Emelie Fleten, Norge, var 18,7 sekunder efter.

– Det känns helt sjukt, är lite svårt att ta in. Men det är jäkligt kul, säger Dahl till SVT.

Om sin första seger, säger hon:

– Det betyder jättemycket, jag har längtat efter det här jättelänge.

Lördagens segrare, Norgren, slutade fyra. Hon var 7,5 minut efter. Hon leder dock fortfarande långloppscupen på 389 poäng, Dahl är tvåa med 344 poäng.

Även för Johannes Eklöf var det första segern i Ski Classics. Han vann före norrmännen Stian Hoelgaard och Tord Asle Gjerdalen som var drygt sju respektive drygt tio sekunder efter svensken.

– Det är galet, det blir som en lättnad för jag var livrädd den sista kilometern att någon skulle komma ikapp, säger han till SVT.

Eklöfs tidigare resultat i vinter vittnade inte om att en seger var på gång.

– Men att det är mycket backar passar mig bra, säger han.

– Och vi har bra flow i laget.

På lördagen vann hans svenske lagkompis Max Novak, som kom femma på söndagen och toppar cupen på 338 poäng.